Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bramborák - zlato české kuchyně!

21. srpna 2005
05:01

Cmunda, sejkory, kramfleky, jenerálky, baštýřové - tak říkají v různých krajích zlaté české kuchyňské klasice - bramboráku. Přečtěte si ty nejlepší recepty na bramborovou pochoutku.

Nazlátlá křupavost a superlahodná chuť "obyčejné" placky z nastrouhaných brambor spolehlivě vezme dech každému cizinci. I našinec je ale vždy znovu sražen do kolen pochoutkou, která je stará aspoň tak dlouho, kam paměť Čechů, Moravanů a Slezanů sahá. Cmunda, sejkory, kramfleky, jenerálky, baštýřové, pastušky a kdovíjak ještě se bramboráku přezdívá. Protože jeho základ je společný - strouhané syrové brambory - mimořádně záleží na přísadách. Ty dělají z bramboráku potravu pro bohy, která se právě díky koření a přísadám liší nejen krajově, ale mnohdy i vesnici od vesnice. Kdysi to bylo jídlo chudých, dnes za něj v jen trochu lepší restauraci utratíte peníz, za který by ne tak dávno byla koza. Časy se opravdu mění, ale poctivý bramborák ne. Podívejte se na naše recepty a uznáte to také.


Dotyky na Tobě Rád Ti je tam dám, teď poslouchám, naslouchám. Je něco k večeru a slyším, budu jíst bramborák, dobrou slinu tuším. Snad právě Ty, má milá kuchařinko, ty dotyky na těle, podržíš nakratinko. (óda na bramborák od neznámého autora z Valašského Meziříčí)


Bramborák s domácími škvarky suroviny: 60 dkg oškrábaných syrových brambor, 10 dkg hladké mouky, 10 dkg sekaných škvarků, 1 dcl mléka, dvě vejce, pět stroužků třeného česneku, sůl, pepř, majoránka, sádlo. příprava: brambory nastrouháme, vodu z nich vymačkáme a slijeme. Přidáme k nim mléko s moukou a česnekem, obě vejce, okořeníme. Promícháme a hněteme směs alespoň deset minut, pak doplníme škvarky a znovu prohněteme. Pečeme na sádle dozlatova. Kynutý kucmoch Antonie Pípalové z Deštné u Jindřichova Hradce suroviny: po půl kilogramu syrových a uvařených brambor, 10 dkg hladké mouky, 2 vejce, 5 dkg droždí, 1,5 dcl mléka (vlažné je lepší), 15 dkg škvarků, podle chuti sůl, pepř, majoránka a česnek. příprava: droždí namočíme do mléka a necháme pracovat. Z nastrouhaných syrových brambor slijeme vodu a přidáme brambory vařené, předtím ušťouchané na hrubší kaši. Dodáme mouku, koření, sůl, vejce a droždí z mléka. Zaděláme těsto a vmícháme do něj škvarky. Vymastíme pekáč sádlem a hmotu v něm necháme kynout cca půl hodiny. Pak vcelku pečeme, povrch vydatně mastíme, aby vznikla vysoká červená kůrka. Vynikající s kyselým zelím a uzeným! Bramborák "po jizersku" suroviny: 80 dkg očištěných syrových brambor, 2 vejce, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 10 dkg čerstvých hub, 2 utřené stroužky česneku, pepř, sůl a špetka majoránky. příprava: brambory nastrouháme nahrubo, přidáme česnek a ušlehaná vejce. Dobře promícháme se vším ostatním a propečeme z obou stran. Bramborák vojáka Jahelky suroviny: 1 kg syrových brambor, 3 vejce, mléko, krupice, párky, křen, česnek, nadrobno krájená cibule, sůl, pepř, majoránka, 3 lžíce hladké mouky, 20 dkg vyškvařeného uzeného špeku. příprava: Těsto z nahrubo strouhaných brambor připravíme obvyklým způsobem a zamícháme do něj i vyškvařenou slaninu. Smažíme zásadně na sádle a do směsi vtlačíme pokrájený párek. Před podáváním posypeme bramborák strouhaným křenem. Pikantní bramborák bezdomovce Oldy suroviny: 3/4 kg syrových brambor, 6 lžic hladké mouky, olej na smažení, 1/4 kg plesnivého sýru Niva, šálek kyselé smetany, podle chuti pepř, majoránku, sůl. Lze dochutit drcenou sušenou feferonkou a jemně nasekanou petrželkovou natí. příprava: strouhané brambory zpracujeme s moukou a kořením, těsto necháme cca 10 minut odstát. Ve smetaně mezitím rozetřeme Nivu na hrubou pastu a přidáme feferonku. Naběračkou lijeme těsto na rozpálený olej a na právě opečenou stranu rozetřeme sýrovou pastu. Dopečeme a podáváme. Nivu můžeme nahradit bryndzou. Valašské kramfleky s křížalami suroviny: 1 kg syrových brambor, 15 dkg hladké mouky, 2 vejce, 6 stroužků třeného česneku nebo 15 dkg křížal (tj. sušených jablečných nebo hruškových plátků), majoránka, sůl. příprava: brambory nastrouháme najemno, vodu nesléváme, přidáme mouku a česnek. Těsto promícháme do hladka a protože by mělo být tuhé, na pánvi s rozpáleným sádlem ho rozestíráme lžící. Kdo chce zkusit sladší chuť, vynechá česnek a dá místo něj v moždíři drcené křížaly. Kombinace je to nezvyklá, ale chutná! Bramborák s cuketou suroviny: 1/2 kg syrových brambor, jedna střední cuketa, 10 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, majoránka, sůl, pepř, tři stroužky třeného česneku, sůl. příprava: zvlášť nastrouháme brambory (nahrubo) a cuketu (najemno), necháme pár minut odstát a vodu slijeme. Smícháme nastrouhanou masu, doplníme mouku, vejce, koření a třený česnek. Pořádně prohněteme a syrové koštujeme - cuketa je mdlá, možná budeme muset dokořenit. Pečeme a pochutnáváme si.