Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letíme, ale máme strach

Autor: INT - 
12. července 2005
05:01

Americký raketoplán Discovery by měl ve středu večer odstartovat do vesmíru. Bude se opakovat tragédie Columbie?

Zítra před desátou hodinou večerní našeho času by měl, pokud to umožní počasí, odstartovat do vesmíru americký raketoplán Discovery. Celý svět má ale stále před očima okamžiky hrůzy, když se 1. února 2003 nad Texasem rozpadla Columbia a zahynulo všech sedm astronautů na její palubě. Může se tato katastrofa opakovat? ptají se s obavami Američané. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) okamžitě po nehodě Columbie zastavil lety všech svých tří zbývajících raketoplánů. Odborníci nyní věří, že tragédie, jaká potkala Columbii, se již nebude opakovat. Obavy jsou ale pořád značné. "Věříme, že jsme všechny rizikové faktory omezili, ale riziko vzniku nějakých problémů tady samozřejmě stále existuje," potvrdil zástupce hlavního šéfa projektu Wayne Hale. Před odletem do vesmíru si dokonce každý americký astronaut musel z kolegů, kteří zůstávají na Zemi, vybrat jiného, aby v případě neštěstí pomáhal jeho rodině. Plánovaná doba letu je 11 dní, 19 hodin a 32 minut, to znamená, že raketoplán by měl přistát 25. července v 17.05 našeho času. Cílem mise je zhodnocení výbavy raketoplánu a zlepšení jeho bezpečnosti. Posádka také doveze zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a provede tři výstupy do volného kosmu, každý v délce šesti a půl hodiny. Meteorologové předpovídají na středu příznivé podmínky: podle nich je 70procentní šance, že počasí start mise umožní. Ani opětovný úspěšný start raketoplánu ale nezabrání tomu, že někdejší zázraky techniky budou - zřejmě v roce 2010 - vyřazeny definitivně z provozu. Americké dobývání vesmíru má totiž od počátku loňského roku nové priority. Jak vyhlásil prezident George Bush, Američané se chtějí vrátit na Měsíc a vybudovat zde základnu. Odtud by se mělo létat ke vzdálenějším cílům, například k Marsu.


Posádka: Velitelka Eileen Collins (48, USA) - velmi zkušená pilotka, první žena, která kdy řídila posádku raketoplánu. Dlouhodobě působila v americkém vojenském letectvu U.S. Air Force. NASA si ji vybrala v lednu 1990, zatím se zúčastnila tří vesmírných misí, jedné z nich velela. Druhý pilot James Kelly (41, USA) - podplukovník amerického vojenského letectva, pro NASA pracuje od dubna 1996. Má za sebou jednu kosmickou misi. Specialisté Soiči Noguči (40, Japonsko) - do vesmíru poletí poprvé. Stephen Robnson (49, USA) - zatím se zúčastnil dvou vesmírných misí. Andrew Thomas (53, USA) - má za sebou jeden let do kosmu. Wendy Lawrence (46, USA) - má za sebou zkušenosti ze tří vesmírných misí. Charles Camarda (53, USA) - do vesmíru poletí poprvé.
Havárie Columbie! Podle vyšetřovací zprávy ji způsobilo mechanické poškozeni vesmírného stroje při startu. Hlubší důvody katastrofy však zpráva připisuje chybám vedení NASA. Vyšetřování potvrdilo, že konkrétní příčinou katastrofy bylo poškození tepelné izolace levého křídla raketoplánu nárazem zmrzlé pěny z velké vnější nádrže.