Horko: Zabiják pracovního výkonu

Nedostatek tekutin v těle se může projevovat poklesem pracovního výkonu, bolestí hlavy, křečemi i průjmy. Za den by měl dospělý člověk vypít nejméně tři litry tekutin.
Pokles pracovního výkonu, bolesti hlavy, křeče i průjmy. I tak se může projevovat nedostatek tekutin v těle. Za den by měl dospělý člověk vypít nejméně tři litry tekutin. Pro toho, kdo na to zapomíná, by kombinace horkého léta a vysokých teplot na pracovišti mohla být doslova vražedná. V krajním případě totiž může vést až k selhání srdce. "Když není dostatečný příjem tekutin, dochází postupně k dehydrataci organismu, která má několik stupňů závažnosti a může končit i selháním životně důležitých funkcí," říká praktická lékařka Marta Šimůnková. Zdravým lidem, kteří sedí u počítače a málo pijí, sice vážné problémy nehrozí, ale mohou je postihnout bolesti hlavy, únava, poruchy soustředění a pokles výkonnosti. Vysloveně nebezpečí ale hrozí lidem, kteří trpí třeba cukrovkou nebo postižením ledvin. "V extrémních teplotách nad 25 °C by měl člověk vypít za den 3 - 3,5 litru, a z toho minimálně litr v práci. Samozřejmě záleží na fyzické aktivitě, která potřebu vody zvyšuje," dodala doktorka Šimůnková. Nápoje zadarmo? Jen pro někoho! Je vám horko, máte pořád žízeň a pocit, že za pití utratíte větší část svého platu? Zkuste si zjistit, jestli náhodu nemáte nárok na nápoje zdarma. Poskytování tzv. ochranných nápojů na pracovišti je upraveno nařízením vlády č.178/2001 Sb. v platném znění. A přesně stanoví, za jakých podmínek má zaměstnanec nárok na pití zadarmo. Ale pozor! Nárok nevzniká automaticky, ale až v případě, že ztráty tekutiny potem a dýcháním přesahují za osmihodinovou pracovní směnu 1,25 litru. Tedy vlastně jen v případě, že vykonávaná práce je energeticky náročná a vede ke zvýšeným ztrátám tekutiny. "Na poskytování nápojů zdarma není tudíž automatický nárok všude, kde je horko," říká MUDr. Ariana Lajčíková ze Státního zdravotního ústavu. "Jsou pracoviště, a patří tam třeba kancelářská administrativní práce, kde nárok ani vzniknout nemůže, i kdyby byla teplota díky letnímu klimatu enormní," dodala Lajčíková. Podle ní je řešením zařadit požadavek o poskytování nápojů zdarma třeba do kolektivní smlouvy. Vedro v kanceláři: dělejte si přestávky Sedíte v práci u počítače a do okna pere letní slunce? Bohužel máte smůlu. "Pro práce administrativního charakteru se při překročení teploty 34 °C jedná o krátkodobě únosnou tepelnou zátěž, to znamená, že práce v takových podmínkách může být vykonávána pokud je směna kratší než 480 minut," říká MUDr. Helena Hyklová, vedoucí oddělení hygieny práce z pobočky Hygienické stanice hl. m. Prahy. "Směna by ale měla být přerušována přestávkami, které zaměstnanec stráví v místech s optimálními mikroklimatickými podmínkami," dodala doktorka Hyklová. Pokud opravdu nemůžete horko vydržet, zkuste se domluvit se zaměstnavatelem. I když nechce investovat do drahé klimatizace, mohl by vám pořídit alespoň žaluzie do oken nebo větráky. Když selže i tato možnost, můžete se obrátit s žádostí o přešetření vašich pracovních podmínek na nejbližší hygienickou stanici. Bližší informace najdete na www.bozpinfo.cz
5 rad jak přežít vedro v práci 1. Pijte, pijte, pijte. Nejlepší je voda, vlažný čaj nebo ředěný džus. 2. Naučte se často upíjet. Když vypijete litr vody naráz, téměř bez účinku prosviští tělem. 3. Jezte ovoce, které obsahuje hodně vody. Například u melounu to je téměř 100 procent. 4. Máte žízeň a voda není po ruce? Krizi pomůže zažehnat žvýkačka nebo kyselý bonbón. 5. Pozor! Sladké limonády a husté džusy rozhodně žízeň nezaženou. A káva nebo alkohol dokonce odvádějí vodu z těla. Zdroj: www.bozpinfo.cz
Taviči a pekaři pijí zadarmo Dusno, horko, či pekelný žár. Tak vypadá pracovní den například tavičů či pekařů. Až okolo šedesáti stupňů Celsia se pohybuje teplota u otevřené tavicí pece. Navíc, když je pec otevřená, létají okolo taviče jiskry a kuličky rozžhavené oceli. "Jde o zvyk," tvrdí ale taviči, kteří například v Poldi Hutte mají při práci v létě zdarma nárok na 2 - 4 litry vody, sodovky nebo slazených minerálek. "Kdysi se v ocelárnách pilo pivo osmička, ale to je už dávná minulost. Dnes je to zakázané," řekl personální ředitel Poldi Hutte Zdeněk Štěpánek. Také pekaři jsou na vedro od pecí zvyklí. "Mají horko celoročně. Přes den se v provozu pohybuje teplota kolem 35 stupňů. V noci, když jsou v provozu všechny pece se teplota ještě o něco zvýší," uvedl i mluvčí Delta pekáren Jaroslav Pomp. "Pití mají zaměstnanci zdarma. K dispozici jsou na pracovištích automaty s nealkoholickými nápoji. Pivo se u nás nepije ani bezalkoholové," uvedl mluvčí pekáren Pomp.