Bojujete s kily navíc?

27. ledna 2005
05:02

Co říká na naše recepty na hubnutí odbornice na výživu Tamara Starnovská z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a Věra Králová z Informační linky Flory? Čtěte v článku!

Zaujaly vás naše recepty na hubnutí z minulého týdne, při kterých si můžete vychutnávat například řízky, špek nebo těstoviny? Než se do nich bezhlavě pustíte, přečtěte si, jak diety zhodnotily odbornice na výživu Tamara Starnovská z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a Věra Králová z Informační linky Flory.


DDD dieta V podstatě jde o okopírovaný jídelníček eskymáků. Dodává tělu extrémně hodně bílkovin, žádný tuk, minimum uhlohydrátů. Ke každé večeři musíte vypít nápoj z bílkovinného prášku. Jedí se také rostlinné vitaminy a minerály, které jsou k dostání v lékárně. Povolené jsou potraviny s vysokým podílem bílkovin a s minimem tuků: rybí filety, celozrnný chléb, telecí, dušená šunka, olivový olej, drůbeží maso, plody moře. Důležité je ovoce a zelenina v podobě rajčat, špenátu, květáku, mrkve, pórku, salátové okurky, česneku, mandarinek, pomerančů a melounů. Po večeři se povolují dvě sklenky červeného vína. Zakázané jsou lahůdky s přemírou tuků a uhlohydrátů: olej, jehněčí maso, kachna, hovězí a vepřové maso, hrách, čočka, plísňový sýr. Dále koláče, vejce, sušenky, banány a hroznové víno. Co na to odbornice? Výběr potravin je dobrý. Daleko lepší ale pro náš organizmus je, získávat potřebné vitaminy a minerály z potravin než z přípravků koupených v lékárně. Příjem tekutin by bylo vhodné zvýšit na 2,5-3 litry na den. Mezi jednotlivá vyjmenovaná jídla doporučujeme lehké svačiny, např. ovoce či zeleninu. Energetická hodnota vína je individuální a neliší se tím, zda je víno červené či bílé, ale tím, zda se jedná o víno přírodní či doslazované. I tak ale patří víno mezi alkoholické nápoje a při redukční dietě je třeba mít na paměti vysokou energetickou hodnotu alkoholu.
Glyx dieta Je určena těm, kdo si rádi večer vypijí sklenku vína, milují kuchyni jižních států, ovoce, rajčata, těstoviny a ovoce. Tato dieta třídí jídla pomocí takzvaného glykemického indexu. Číslo mezi 1 a 120 prozrazuje, jak dalece které potraviny vychylují hladinu cukru v krvi. Čím více po jídle stoupne glykemie, tím více se musí vyplavit inzulinu (hormonu, který produkuje slinivka břišní). Čím více inzulinu, tím větší je tendence k ukládání tuku. Pocit hladu je zakázaný, protože aktivuje tukové buňky. Smí se jíst vydatné porce povoleného jídla. Co na to odbornice? Kuchyně jižních států je bezesporu zdravá, ale přesto tamní obyvatelé často trpí nadváhou. Kdo se do této diety pustí, měl by si vybrat jen to pozitivní a nepřebírat šmahem vše. Pro tělo je prospěšná hlavně zelenina, která se v tomto případě smí jíst ve velkém množství. Určitě platí, že je hladovění nesprávný a nezdravý postup. Dieta ale slibuje, že se hubnoucí může přejídat, což ale pro tělo dobré není. Přejídání povede k roztažení žaludku a tím k trvalé potřebě konzumace většího množství potravy. Důležitý je nejen glykemický index potravin, ale také to, jak je strava složená. Dieta upřednostňuje konzumaci másla. Přitom margaríny jsou vyráběny z rostlinných olejů, tedy také z látek přírodních. Navíc neobsahují cholesterol, mají nižší množství tuku než máslo (při redukční dietě je vhodné snížit příjem množství tuku - nikoli jej vyloučit) a jejich složení je z hlediska prevence srdečněcévních onemocnění pro nás výhodnější.
Atkinsova dieta Milujete pečené kuřátko s pěkně propečenou mastnou kůžičkou, plnotučné místo odtučněného mléka? Pak jsou pochoutky pana Atkinse pro vás. Nejezte rýži, těstoviny, brambory. Cpěte se řízky, omeletou, vajíčky a opečeným špekem! Můžete mléčné výrobky, ale bez cukru. Co na to odbornice? Omezení příjmu sacharidů může tělo unavit. Navíc mezi sacharidy patří také zelenina a ovoce, které obsahují nejen důležité vitaminy a minerální látky, ale také vlákninu. Proto by je nikdo neměl z jídelníčku úplně vyřadit. Dieta podporuje zvyšování cholesterolu a rizik srdečně-cévních onemocnění, když doporučuje neomezenou konzumaci vajec, slaniny, tučných mléčných výrobků, mas a tuků bez rozdílu původu. Na druhou stranu velkou výhodou tohoto způsobu hubnutí je, že ten, kdo na ni vsadí, nebude nikdy hladovět.

Na co vsadit Na každé z uvedených diet můžeme najít něco dobrého. Snižování váhy je však běh na delší trať, který je efektivní pouze při změně celkové životosprávy. Krátkodobá dieta, byť hodně přísná, problém neřeší.
Kde se dozvíte víc? Dobrým pomocníkem při redukci hmotnosti může být Deník e-kalkulačky Flora na www.flora.cz (www.e-kalkulacka.cz). Ten umožňuje dlouhodobě sledovat, zda konzumovaná strava odpovídá individuálním potřebám a cílům. V Deníku je totiž možné nejen jednoduše zjistit, kolik obsahuje snědená strava tuku, cholesterolu, bílkovin či sacharidů, ale data lze také průběžně archivovat, a stanovit si osobní redukční plán.