Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Švýcarsko budoucnosti: Sídliště splynou s alpskou přírodou

Sídliště budoucnosti budou vypadat jako obří zelené krtince. Zapamatovat si, kde bydlíte, ale zřejmě nebude jen tak. Že by v tom zeleném domě hned za tím ještě zelenějším?
Sídliště budoucnosti budou vypadat jako obří zelené krtince. Zapamatovat si, kde bydlíte, ale zřejmě nebude jen tak. Že by v tom zeleném domě hned za tím ještě zelenějším?  (Autor: Vincent Callebaut)
Autor: INT, nč, mivrk - 
11. března 2012
08:06

Ve švýcarské Ženevě podobně jako u nás vyrostlo v posledním desetiletí mnoho průmyslových objektů a město tím ztrácí svoji tradiční zelenou tvář. Známé architektonické studio Vincent Callebaut proto navrhlo zelené sídliště budoucnosti, které bude energeticky úplně soběstačné. Protože svou formou nenaruší ráz krajiny, stavitelé si ho dovedou představit i na venkově.

Nezvyklý projekt možná nezůstane jen na papíru, protože se o něj zajímají i ženevští radní. Projektanti oblých budov se inspirovali rostlinnou buňkou. Počet obyvatel Ženevy by se tak mohl zvýšit o dalších 100 000 lidí. Podobná sídliště možná vyrostou i v jiných částech hornaté krajiny. Obytné čtvrti budoucnosti přitom jen minimálně naruší ráz okolní krajiny. Hlavními stavebními materiály sice budou železo, sklo nebo beton, ale plášť těchto staveb vytvoří architekti ze speciální síťoviny.

Práce v zeleni, odpočinek v zeleni, zábava v zeleni. Taková bude Ženeva budoucnosti. Práce v zeleni, odpočinek v zeleni, zábava v zeleni. Taková bude Ženeva budoucnosti. | Vincent Callebaut

Tým studia Vincent Callebaut předpokládá, že obyvatelé se budou mezi budovami přepravovat výlučně ekologickými elektromobily, loděmi a dalšími prostředky na elektrický pohon. V obytné zóně osadí stavitelé solární panely a větrné elektrárny. Lidé ze sídliště budou moci pěstovat vlastní plodiny a využívat sílu bioenergií. Vzniknou tu umělá jezírka, řeky, vodopády, ale také louky nebo cyklistické stezky. Ekologicky myslící Švýcaři chtějí dosáhnout toho, aby zelené plochy sídliště obývala i divoká zvěř.

wrunx ( 11. března 2012 11:55 )

Super, a teď mi tam v těch krtinách ukažte nějaký plácek, na kterém si děcka zahrají čutanou

wrunx ( 11. března 2012 11:53 )

 Jo, pošleme jim tam pár "divokých" medvědů ze slovače, ono jim ty ekologické vize rychle zhořknou )

hugu ( 11. března 2012 10:03 )

Velice pěkná studie a dobrá inspirace pro naše architekty.

Zobrazit celou diskusi