Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

520 dní bez světla a bez rodin: Astronauti dokončili výcvik mise Mars

Autor: ČTK, oj - 
4. listopadu 2011
17:43

V pátek v 10:57 se otevřely zapečetěné dveře speciálního kosmického modulu a šestice rozzářených astronautů po 520 dnech opustili izolaci. Jejich kosmická stanice nikdy neopustila Zemi. Celou dobu stála nedaleko Moskvy. Experiment měl simulovat cestu na Mars. Každý z účastníků si domů odnese 1,8 milionu.

Od loňského června byli tři Rusové, Číňan, Ital s kolumbijskými kořeny a Francouz uzavřeni ve speciálním modulu ve vědeckém ústavu v Koroljovu nedaleko Moskvy. Téměř půldruhého roku žili v podmínkách maximálně blízkých dálkovému meziplanetárnímu letu, prováděli simulované experimenty a zhruba v polovině mise i "výstup na povrch Marsu".

Podle ruských expertů šlo spíše o experiment psychologický než technický. Jeho cílem bylo ověřit slučitelnost povah lidí různých národností a kultur v podmínkách dlouhého odloučení. Kterýkoli ze šestice "kosmonautů" měl možnost svou účast v projektu zastavit a vyjít ven.

Ze svého dočasného příbytku vyšli dnes účastníci projektu unaveni, ale se šťastným úsměvem. Jejich zdravotní stav je podle ruských lékařů dobrý. Po celou dobu neztratili možnost komunikovat se svými blízkými, ale internetové spojení se postupně prodlužovalo tak, jako by se jejich modul vzdaloval od Země. Nakonec bylo zpoždění až čtyřicetiminutové, což bylo pro posádku značně stresující. Při "zpáteční cestě" podle lékařů účastníky mise značně zatěžoval takzvaný "anticipační stres", tedy vyčerpávající očekávání blížícího se návratu domů.

Na delší shledání se svými rodinami si ale účastnici experimentu musejí ještě počkat. Bezprostředně po "příletu" budou znovu umístěni do izolace, aby se podrobili nezbytným lékařským vyšetřením. V ústřední nemocnici ruské Akademie věd mají být až do příštího úterý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi