Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unavené oči z počítače? Pomůže oční gymnastika

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
14. března 2010
10:01

Od problémů s očima unavenýma z počítače pomůže oční gymnastika, tvrdí odborníci. Pálení očí trápí podle nich téměř každého člověka, který pracuje na počítači. Dodržováním jednoduchých pravidel je prý možné očím výrazně ulevit.

Především je třeba správně nastavit obrazovku počítače a velikost písma a dělat v práci přestávky. Od obtíží uleví mrkání a oční gymnastika. Pro oči je především důležité správné nastavení jasu a kontrastu obrazovky počítače, velikost písma a jeho barva. Každému vyhovuje jiná velikost, optimální je taková, kterou čte oko bez problémů a námahy. Barva písma by měla být klidná, nerušivá a neutrální.

Při práci na počítači mrkají lidé prý až pětkrát méně než normálně. Pohyb očních víček je přitom velice důležitý. Zvlhčuje oči a zabraňuje jejich vysychání, a tedy i rychlejšímu nástupu únavy.

"Snažte se vědomě mrkat častěji. Pokud máte s vysychajícíma očima přesto problém, zkuste kapky, které dokážou oči dostatečně zvlhčit," radí odborníci. Podle nich také pomáhá každých 20 minut pomalu, asi desetkrát, na delší chvíli zavřít oči, jako by člověk usínal. Oči se tím zvlhčí.

Udělejte si přestávku na oční gymnastiku

Nepřetržitá práce na počítači unavuje zrak, způsobuje bolesti zad a krku. Podle odborníků pomáhá dělat pravidelné přestávky a projít se, třeba i jen po místnosti. Mnoho lidí si udělá jedinou přestávku v době oběda, lepší ale je více krátkých přestávek v průběhu celého dne.

Několikrát za den lze provádět oční gymnastiku. Osvědčilo se prý každých 20 minut odvrátit zrak od počítače, zaměřit se na vzdálený předmět a jezdit přitom očima nahoru a dolů. Další možností je zaměřovat se střídavě na vzdálené a blízké předměty, cvičení se opakuje nejméně desetkrát. Uvolní se tak okohybné svaly a oddálí únava.

Oči by měly být při práci na počítači od obrazovky zhruba 20 až 24 cm. Kdo nosí brýle, může si nechat předepsat speciální skla pro práci na počítači. Kontaktní čočky naopak k práci na počítači moc vhodné nejsou, protože mohou oči více vysušovat.

adela.drd ( 25. února 2014 09:45 )

Podle mě se speciálních očních cviků nedočkáme. Ale jsem moc rádá, že jsem si diskuzi přečetla. Váhala jsem mezi doplňkem stravy ocutein a ocuvite. Nakonec jsem se na základě zkušeností a referencí na internetu rozhodla pro OCUTEIN, který obsahuje větší množství Luteinu než konkurence. Jsem velmi spokojená, cena vzhledem k balení byla také v pořádku.

luxirie ( 13. února 2014 16:58 )

Kapky jsou asi ta první, nejrychlejší varianta, ale jak to tak tady čtu, vidím to na hromadnou návštěvu očního Pokud to není nic závažného jen nedostatek, zinku, lecitinu, luteinu apod. řešila bych to doplňkem, který by mi vše potřebné dodal. Nejspíš by vás to vyšlo i levněji než pořád kupovat kapky. Já jsem si teď na doporučení sestřenice koupila balení OCUTEIN Brillant, kde jsem k tomu dostala i kapky, takže maximální spokojenost

svest.a ( 7. února 2014 09:57 )

Ty speciální cviky, by mě taky moc zajímaly, abych si mohla snížit dioptrie Nevím jak vy, ale já vyjma přestávek, kdy se dívám do dálky a nechávám oči odpočinout, používám i kapky na unavené a suché oči, zn. OCUTEIN. Hned mi pomůžou a uleví mým očím, kupuju je v lékárně, kde mi nabídli i výhodné balení tablet, které jsou přírodní.

rudolfii ( 14. března 2010 13:15 )

Tak poraď, kde se tyto cviky dají najít, nebo se je naučit.

gogo ( 14. března 2010 11:07 )

a existují i série očních cviků které (pokud je člověk důsledný a má vůli) dokáží zlepšit vidění až o tři dioptrie. To jest- kdo měl tři, může brýle odložit. Nikdy bych tomu nevěřil, kdybych si tyto cviky nevyzkoušel sám na sobě ...

Zobrazit celou diskusi