Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nejlepší snímky ze světa: Takhle to svištělo v roce 2009

Autor: INT, shp - 
31. prosince 2009
05:00

Už jen hodiny odpočítávají konec letošního roku. A jaký byl v zahraničním světě celebrit, neuvěřitelných situací nebo dojímavých příběhů? Více než slova mnohdy prozradí fotografie: snímky veselé, smutné, poutavé i zcela neuvěřitelné.

Jako třeba zvídavý svišť na fotce z dovolené, zázračné přistání Airbusu A-320 na newyorské řece Hudson, souboj hrocha s krokodýlem, který se podařil ulovit českému fotografovi nebo osminásobné nadělení potomků Američanky Nadyi Suleman. Blesk pro vás vybral ty nejzajímavější zahraniční snímky roku 2009.

Svišti, řekni sýr

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Běžné se nestává, že by snímek z dovolené obletěl celý svět. Melissa Brandts s manželem se tím však pochlubit mohou. Když se oba fotili na břehu kanadského jezera Minnewanka a právě nastavili samospoušť, do záběru jim vběhl zvědavý svišť. „Dali jsme foťák na skálu a dřepli si. Najednou se vynořil svišť. Bzučení objektivu ho tak zaujalo, že vešel rovnou do záběru,“ řekla Melissa. Snímek z přírody je natolik unikátní, že ho na své stránky umístil i známý časopis National Geographic.

Hroch zakousl krokodýla

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Jeden z nich je známý plazí predátor, druhý má pověst líného savce. Přesto jejich setkání dopadlo jinak, než by mnozí čekali. V národním africkém parku Serengeti se krokodýl vydal přes záda hrošího stáda. To skupinu natolik vyprovokovalo, že jeden z hrochů se s plazem pustil do boje a zakousl ho. Ojedinělý snímek zachytil český fotograf divoké přírody Václav Šilha (45). „I ten nejsilnější krokodýl nemůže přežít takovýto útok,“ okomentoval Šilha situaci.

Osminásobné nadělení

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Ještě před rokem jméno Nadyi Suleman (34) z kalifornské La Habry nikdo neznal. Dnes jí zase lidé neřeknou jinak než oktomáma. V lednu se jí narodila osmerčata (doma už měla dalších šest dětí). Plete si jejich jména, nerozezná je od sebe, s výchovou pomáhají rodiče a hned několik dětských chův. Aby všechny uživila, podepsala smlouvu s televizní stanicí Channel 4. Tím své děti zabezpečila. Až dosáhnout 18 let, rozdělí si mezi sebe 4,5 milionu korun.

Zachránil miminko před otcem

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Nebýt pohotové reakce záchranáře, tak by dvouletá čínská holčička rok 2009 ve zdraví nepřežila. Její otec se rozhodl, že společně s ní vyskočí z okna a spáchá sebevraždu. Zatímco záchranářův kolega muže popadl a vtáhl oknem zpět do bytu, druhý muž chňapl po dítěti a zachránil ho tak ze spárů psychicky labilního muže. Pozdější rozbor krve ukázal, že otec byl pod vlivem drog.

Jacksonovy děti odkryly tváře

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Úmrtí krále popu Michaela Jacksona (†50), který zemřel 25. června, se stalo jednou z největších událostí roku 2009. Při smutečním rozloučení měl svět možnost spatřit jeho tři děti poprvé s odhalenými tvářemi, když se synové Prince Michael (12) i Prince Michael II. alias Blanket (7) a dcera Paris (11) zúčastnili vzpomínkového koncertu v Los Angeles.

Místo přistání? Řeka Hudson

Snímky roku 2009 Snímky roku 2009 | profimedia.cz, Reuters

Jeho letoun se srazil s hejnem ptáků a on neměl moc na vybranou. Nouzové přistání provedl hrdinný kapitán airbusu bravurně na řece Hudson. Z Chesleyho »Sullyho« Sullenbergera se stal hrdina celého New Yorku. Sám Sully nedávno prozradil, že hrdinský čin mu pomohl ve vztahu s manželkou. Především v jejich sexuálním životě.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi