Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Postavil z Merkuru ruské kolo i Říp!

Autor: uá - 
10. září 2009
05:00

Plný dům stavebnic! Kouzlu legendární stavebnice Merkur podlehl Jiří Mládek (63) z Kyškovic na Litoměřicku už jako kluk. Ve 30 letech je začal sbírat.

Teď má největší sbírku na světě a dostal se dokonce do Guinnessovy knihy rekordů. Krabice s kovovými díly zabírají téměř celý dům. „Jsou tu všude, ve skříních, pod nábytkem,“ ukázal kolem sebe.


„Když jsem byl malý, naši na ni neměli. Chodil jsem si s ní hrát ke kamarádovi, který jich měl několik a přitom o ně ani moc nestál. Cítil jsem to jako křivdu,“ zavzpomínal. První stavebnici Merkur dostal darem až v době, kdy čekali s manželkou rodinu. „Byla to stará stavebnice, která mě uchvátila svou obálkou. Pak přibyly další a další, nějak mě to chytlo a už nepustilo. Teď mám největší sbírku na světě,“ dodal.

Ocelové město je největší z výtvorů, které Jiří Mládek z Merkuru vytvořil. Dostal se s ním i do Guinnessovy knihy rekordů. Stavba inspirovaná románem Julese Verna se rozprostírá na ploše přesahující 20 m čtverečních a váží 1200 kilogramů. Na její výstavbu bylo zapotřebí 150 000 šroubků a matiček o váze 180 kilogramů a dalších více než 100 000 dílků. K vidění je v Muzeu Merkuru v Polici nad Metují. Ocelové město je největší z výtvorů, které Jiří Mládek z Merkuru vytvořil. Dostal se s ním i do Guinnessovy knihy rekordů. Stavba inspirovaná románem Julese Verna se rozprostírá na ploše přesahující 20 m čtverečních a váží 1200 kilogramů. Na její výstavbu bylo zapotřebí 150 000 šroubků a matiček o váze 180 kilogramů a dalších více než 100 000 dílků. K vidění je v Muzeu Merkuru v Polici nad Metují. | Jana Ulrichová, Jiří Mládek

Merkury a další stavebnice podobného typu, tedy dírkované, nejen sbírá, ale sestavuje z nich i nejrůznější modely. Ty jsou k vidění v muzeích a expozicích v Česku i ve světě. K nejzajímavějším patří bezesporu Ocelové město, se kterým se dostal i do Guinnessovy knihy rekordů, či Říp budoucnosti postavený podle sto let staré žertovné pohlednice.

Nasbíral přes osm set krabic
Stavebnice Merkur – 608
Ostatní stavebnice – 220
Nejstarší stavebnice – Meccano z roku 1908, nyní je vystavena v Muzeu Merkuru v Polici nad Metují
Krabice se stavebnicemi jsou po celém domě. Hlavní království má pan Jiří ale v podkroví. Krabice se stavebnicemi jsou po celém domě. Hlavní království má pan Jiří ale v podkroví. | Jana Ulrichová, Jiří Mládek

Obří balení Merkuru jsou za 3000 korun
Stavebnici Merkur plnou děrovaných kovových dílů, šroubků a matiček vymyslel a roku 1922 si nechal patentovat Jaroslav Vancl. V roce 1925 ji v Polici nad Metují začal vyrábět. Firma existuje na stejném místě dodnes. Nyní nabízí jednoduché stavebnice se zhruba 150 dílky za 300 korun i obří krabice za 3000 korun, které obsahují 1400 dílků včetně například kompletního elektromotoru s převodovkou. V Polici nad Metují je i Muzeum Merkuru, u jehož založení stál Jiří Mládek.

Ze stavebnice Merkur se dá postavit cokoli, třeba takováto lokomotiva Ze stavebnice Merkur se dá postavit cokoli, třeba takováto lokomotiva | Jana Ulrichová, Jiří Mládek

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi