Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fotogalerie: Hříbě od narození až k prvním krůčkům

Autor: čad - 
5. března 2009
23:53

Pouhých pět minut trval porod malého hřebečka Ghadira. Hříbě vzácného plemene achaltekinských koní spatřilo na farmě Petry Marešové (33) v Tuklekách na Humpolecku světlo světa.

Hříbátko 'koně nebes', jak jsou tato zvířata nazývána, včera poprvé opatrně vyšlo ze stáje ven...

Matka Grusť (16) pochází z Ruska. Bylo na ní vidět, že je na své hříbě patřičně hrdá a včera ho poprvé doprovodila za přítomnosti Blesku ven na dvůr farmy.

kůň kůň | Jiří Čada a Petra Marešová

Vyjukané hříbě musela ze stáje poprvé vyvést sama majitelka farmy. Dál pak už péči o malého koňského dorostence převzala Grusť a bedlivě ho střežila. "Je to nádhera. A hříbě je opravdu neobyčejně velké," řekla Blesku jen pár hodin po porodu chovatelka Petra.

kůň kůň | Jiří Čada a Petra Marešová

Ta už má jasno, hřebeček zůstane v Tuklekách a čeká jej osud stejný jako jeho otce Gumona (11). Ten na Vysočinu přijel až z dalekého Dagestánu. V Evropě patřil k nejvýkonnějším koním na dostihové dráze. "Rozhodně ho neprodám, zůstane doma, a pokud bude dobrý jako táta, bude běhat závody," říká paní Petra.

kůň kůň | Jiří Čada a Petra Marešová

Cena za vytrénovaného šampiona achaltekinského koně se může vyšplhat až na jeden a půl milionu dolarů! Petra má na farmě spolu s malým Ghadirem nyní už sedmnáct těchto vzácných krásných zvířat.

kůň kůň | Jiří Čada a Petra Marešová

Že jsou opravdu vzácní a cenění potvrzuje i fakt, že v dávné minulosti dokonce válečník Čingischán neváhal pro tyto 'koně nebes', jak jsou nazýváni, vyvolat i bitvy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi