Vše, co jste chtěli vědět o kávě

Autor: zp - 
1. března 2009
05:00

O kávu se přou odborníci už pár desítek let. Jedni tvrdí, že je neškodná, druzí varují před jejím působením na cévy. Nicméně my ostatní si ji vychutnáváme a považujeme ji za symbol pohody. Jak si ale připravit skvělou kávu i v domácích podmínkách?

Jak vybrat druh kávy?

Většinou záleží na naší individuální chuti. Máme-li rádi jemnější nebo drsnější, kyselejší nebo hořký druh. Obecně v Evropě platí – čím víc na sever, tím větší množství lehce nakyslé filtrované kávy. Čím víc na jih, tím menší šálky se silnou kávou. My jsme někde uprostřed.

Nejprodávanějším druhem u nás je Arabica a různé její směsi. Jiný druh – Robusta – není tak jemný a na trhu není proto tolik ceněn. V každém případě, pokud chceme něco extra, existuje už pár specializovaných obchodů a několik kavárniček, které prodávají nejrůznější druhy kávy a kde nám poradí.

Jak ji uchovat čerstvou?

Samozřejmě že úplně nejlepší je kávu těsně před vařením umlít. Pokud doma nemáme mlýnek, pak je dobré ji kupovat ve vakuovém balení, ale v menších dávkách. Mletá káva velmi brzy ztrácí vůni i v těch nejtěsnějších dózách. Ty by měly být spíš porcelánové nebo z tmavého skla než z plastu. Dáváme je na tmavá a chladná místa.

Do běžného šálku o obsahu 20 cl nasypte dvě vrchovaté lžičky kávy (pro slabší povahy můžeme ubrat). Voda o 90 stupních Celsia by měla mít střední tvrdost. Obsah minerálů, hodnota Ph i celková čistota ovlivňují chuť kávy. Arabská káva, směs vody a kávy, by měla přejít aspoň dvakrát varem ve speciální nádobě – džezvě.

Jak vybrat stroj

Nejprve si vyberte kávovar, který nám je umožní připravit. „Při přípravě espressa by měl mít tlak v hlavě přístroje 9 barů. Teplota vody by měla být 80 až 90 stupňů Celsia. Nejvhodnější jsou klasické pákové kávovary, které jsou vybaveny také výdejníkem na horkou páru,“ doporučuje mistryně republiky v přípravě kávy Petra Veselá.

Hrubost nebo jemnost kávy je třeba vyzkoušet praxí. Každý kávovar je totiž jiný. Pokud ale nemáme nervy na mletí a mytí kávovaru, pořiďme si raději stroj na kapsle. Na trhu je distribuuje například Nespresso nebo Dolce Gusto.
Správně uvařené espresso by mělo být ze 7 gramů čerstvě umleté kávy, přes kterou by měla téct horká voda 20 až 30 vteřin. V době podávání by měla mít teplotu 65 stupňů Celsia. Na povrchu by měla být hnědá oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou vrací zpět.

Jak ji podávat

Je tradicí, že obřad kávy si dopřáváme po dobrém obědě. Hotovou kávu podáváme v nahřátém šálku z porcelánu, keramiky nebo skla. Společně s ní dáme na tácek i teplou smetanu, skleničku pramenité vody a sladidlo. Ke kávě chutná něco malého sladkého – sušenka, čokoláda, čokoládový lanýž. Také alkohol by měl být sladší – sherry, portské, likéry. Muži ale asi ocení spíš skleničku koňaku nebo grappy.

Kávové malování

Když už umíme připravit dobrou kávu, můžeme se pustit i do tzv. Latté Artu. „V zásadě jsou dvě techniky, jimiž můžeme vytvářet nejrůznější obrázky – větvičky, rozety, zvířátka, srdíčka. Na tu první je třeba větší příprava nebo jednodenní kurz.

V podstatě se určitým způsobem do hotového espressa přilévá našlehané mléko. Druhá technika je o něco lehčí. Bílá pěna s hnědým okrajem se rozhrne špejlí a z hnědé barvy se opět tvarují obrázky, můžete použít i nastrouhanou čokoládu nebo kakao,“ líčí expertka na kávu Petra Veselá, která přidala recept na jarní specialitu:

Bijou Drink:
Uvaříme si malé espresso, instantní nebo fi ltrovanou kávu, přidáme kopeček vanilkové zmrzliny, půlku hotového vanilkového pudinku, přidáme trochu studeného mléka a umixujeme vše dohromady. Výsledkem je osvěžující jarní nápoj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi