Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jezevčík a další psí plemena vymírají!

Autor: INT, kad - 
9. října 2008
14:04

Švýcarská badatelka Susi Arnold přišla s šokující studií, která zarmoutila milovníky psů. Proč? Některým plemenům hrozí jejich vyhynutí!

Uvidíme v budoucnu méně zlatých retrívrů, jezevčíků a anglických buldočků? Švýcarská badatelka Susi Arnold se obává, že ano. Co je příčinou? Přešlechtěnost! Kvůli ní trpí štěňátka nemocemi kloubů, problémy se srdcem a selháním orgánů.


Zlatý retrívr

Susi Arnold: Zlatý retrívr má například často nemocné srdce, zanícené svaly a problémy s čelistmi.

Zlatý retrívr Zlatý retrívr | wikipedia.org

Veterinář František Zahrádka: Retrívři jsou náchylní k nemocem kyčlí nebo loketního kloubu. Vyskytují se u nich i srdeční obtíže. Hlavním problémem je ale sklon k epileptickým záchvatům. Někteří chovatelé jednají nezodpovědně. Chov vedou v blízké linii, což vede ke genetickým vadám.


Jezevčík

Susi Arnold: Jezevčíci jsou zase náchylní k nádorům.

190866:gallery:true:true

Veterinář František Zahrádka: Mají problém s páteří. Nádorová onemocnění u nich také zaznamenáváme, ale mnohem více jsou v tomto směru ohroženi boxeři a dobrmani, kteří rovněž trpí na srdíčko.


Anglický buldok

Susi Arnold: Angličtí buldoci mají na základě smáčknutého nosu těžké problémy s dýcháním. Znám případy, kdy se pes ve velkém teple udusil.

Anglický buldok Anglický buldok | wikipedia.cz

Veterinář František Zahrádka: Dýchací problémy anglický buldok má, ale zpravidla pes vycítí, kdy má ze sluníčka utéct. Toto plemeno ohrožuje fakt, že je po něm velká poptávka. Kvůli penězům někteří chovatelé množí buldoky mezi blízkými příbuznými. Počet dědičných chorob se tím může ještě zvyšovat.


Bernský salašnický pes

Susi Arnold: Bernskému salašnickému psu hrozí úplné vyhynutí. Toto plemeno bylo vyšlechtěno k tomu, aby měli velký výkon a byli silní. V dnešní době je pro páníčky a paničky přece mnohem důležitější, že jejich čtyřnohý přítel má krásnou srst.

Problém je v tom, že nádherné srsti se dosáhne jen šlechtěním a chovem. To má ale za následek, že pejsci jsou zatíženi dědičnými chorobami. K těm patří především rychlé opotřebení kyčelních kloubů, nádory, artróza a onemocnění ledvin.

Bernský salašnický pes Bernský salašnický pes | wikipedia.de

Veterinář František Zahrádka: Bernskému salašnickému psu zase velmi často selhávají játra. Někteří chovatelé by se měli zamyslet nad tím, co dělají. Protože mnohé problémy, které pejsci mají, jsou zaviněny dědičností.

Arnold zdůrazňuje, že je nutné nemocná zvířata z chovu vyřadit. Pomocí analýzy DNA je potom možné rasu zachránit.