Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primárky v Západní Virgínii vyhrála Clintonová; souboj pokračuje

Hillary Clintonová vyhrála primárky v Západní Virgínii
Hillary Clintonová vyhrála primárky v Západní Virgínii  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
15. května 2008
08:57

Demokratické prezidentské primárky v americkém státě Západní Virgínie v úterý s obrovskou převahou vyhrála senátorka Hillary Clintonová. Celkově však stále zůstává za Barackem Obamou.

Navzdory tomuto předem očekávanému vítězství zaměřuje její rival, senátor Barack Obama, svůj pohled stále více na listopadový ostrý střet s už jistým republikánským kandidátem Johnem McCainem, a dává tak voličům i stranickým představitelům jasný signál, že mají primárky považovat za rozhodnuté v jeho prospěch.

Po sečtení výsledků ze zhruba tří čtvrtin volebních okresů zvítězila Clintonová v poměru 66:27 procentům hlasů. Volební výhra v Západní Virgínii, kde bylo ve hře 28 delegátů srpnového nominačního sjezdu, dovolí bývalé první dámě pokračovat v boji o zisk nominace do prezidentských voleb, ale nijak zásadně nesnižuje její početní ztrátu na soupeře.

"Jsem rozhodnutá více než dosud pokračovat v kampani, dokud všichni nedostanou příležitost, aby jejich hlas byl slyšet," prohlásila krátce po volbách v západovirginském Charlestonu. "Tento zápas ještě neskončil. Zůstávám v něm, protože věřím, že jsem nejsilnější kandidát," uvedla.

Tři týdny před koncem primárek ovšem zaostává za Obamou v počtu odevzdaných hlasů i v počtu delegátů, kteří na sjezdu musejí hlasovat podle výsledku voleb ve svém státě.

V posledních dnech získal její soupeř převahu i v počtu takzvaných superdelegátů, tedy stranických funkcionářů a volených zástupců, kteří mohou při výběru kandidáta hlasovat podle vlastního uvážení. Na začátku primárek letos v lednu přitom Clintonová v deklarované podpoře stranických předáků jasně vedla.