Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Aktivisté Greenpeace uvěznění v Rusku jsou volní: Propustili je na mnohamilionové kauce

Mezi zajatci byla i Ana Paula Alminhana Maciel z Brazílie.
Mezi zajatci byla i Ana Paula Alminhana Maciel z Brazílie.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2013
21:26

Petrohradský soud dnes schválil propuštění prvních cizích občanů z ruské vazby, kam se jako aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace dostali kvůli zářijovému protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě. Podle moskevského rozhlasu se na kauci dostane na svobodu celkem dvanáct ze třiceti vězněných.

"Kreml může věřit, že propuštění na kauci by mohlo zmírnit kritiku Ruska, které se v únoru ocitne v centru pozornosti při pořádání zimní olympiády," poznamenala agentura Reuters. Připomněla, že znepokojení nad případem vyjádřili západní vůdci v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. O propuštění ekologických aktivistů žádali i celebrity, jako je populární zpěvák Paul McCartney.

Jako prvá dnes předstoupila před ruský soud brazilská ekoložka Ana Paula Alminhana Macielová: soud rozhodl, že může vyjít z vězení na kauci ve výši dvou milionů rublů (asi 1,2 milionu Kč). Stejný verdikt si vyslechl i David Haussmann z Nového Zélandu, Argentinec Miguel Orsi a Polák Tomasz Dziemianczuk, uvedla agentura AP. Další obvinění, Rusové i cizinci, se podle moskevského rozhlasu dostanou na svobodu v příštích dnech a výše kauce bude stejná.

Podle agentury Reuters budou ze zadržených cizinců propuštěni Paul Ruzycki z Kanady, Ital Cristian D'Alessandro, Francouz Francesco Pisanu, Sini Saarelová z Finska a Miguel Hernán Pérez Orzi a Camila Spezialeová z Argentiny.

Právní zástupce Greenpeace podle agentury Interfax oznámil, že peníze na kauce organizace již má a odešle je co nejdříve. Bankovní převody však zřejmě den či dva potrvají, pokud vše půjde hladce.

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace Arctic Sunrise ruské úřady zadržely 19. září a následně ji vzaly do dvouměsíční vazby, která má vypršet 24. listopadu. Všichni zadržení tak mají tento týden předstoupit před soudy v Petrohradu. Ty v pondělí souhlasily s propuštěním na kauci tří ruských občanů - fotoreportéra, lodní lékařky a mluvčího ruské pobočky Greenpeace. Ale australskému radistovi vazbu prodloužily o tři měsíce, až do 24. února.

Radistova manželka už kritizovala australské představitele, že - kupříkladu na rozdíl od britského premiéra Davida Camerona - prý nic nepodnikli, aby jejího muže dostali z ruského vězení.

Ruské úřady nejprve aktivisty Greenpeace obvinily z pirátství, nad čímž se pozastavil i prezident Vladimir Putin, později jim obvinění změnily na výtržnictví. Ale i za to hrozí v Rusku několik let vězení.

Greenpeace odmítá obvinění jako nepodložené i nezákonné, protože ruští pohraničníci prý zadrželi loď a její posádku v mezinárodních vodách.

jarda304 ( 20. listopadu 2013 09:41 )

uvidíme jestli tihle ekoteroristi budou ještě obtěžovat nějaké ruské zařízení. Asi se soustředí na lezení po Strakovce nebo po českých komínech, protože tady jim ještě politici či ČT lezou do zadku. Podobně jako somálští piráti nechávají na pokoji ruské lodě, protože ty piráty, kteří jednu ruskou loď zajali, ruské námořní komando obratem postřílelo. To lodě zemí NATO dál piráti napadají, v "nejhorším" po opatrněm zajetí jsou posláni na rekreaci do "vězení" v Haagu.

zabibol ( 20. listopadu 2013 08:36 )

Bezohlední rusáci. Okupanti a imperialisti.

cityjail ( 19. listopadu 2013 21:46 )

Nemají strkat rypáky tam,kde je nikdo nezval.Vniknout do výsostných vod a svévolně podnikat nějaké akce proti suverénnímu státu,to by si nechal líbit leda blbec.Dobře jim tak.

Zobrazit celou diskusi