Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chaos na ztroskotané Concordii: Loď se potápí, bezradný Schettino telefonuje

Video se připravuje ...
Autor: INT, zun - 
11. února 2012
18:10

Jeden ze členů posádky byl natolik přítomný, že i v šíleném zmatku stihl natočit video, které osudové selhání kapitána lodi mapuje. Můžeme tak vidět chaos, který na můstku bezprostředně po ztroskotání propukl, i to jak kapitán lodi situaci nezvládl.

22:15 -  Je to již 30 minut co luxusní parník Costa Concordia narazil na útes. Loď je nakloněna o dvanáct stupňů a na jejích palubách se nachází přes čtyři tisíce lidí. V sázce je mnoho, rozkaz k evakuaci však stále nepřichází...

Na můstku se nachází patnáct lidí. Panuje všeobecný zmatek. Několik minut se debatuje o situaci. Mělo by rychle padnout zásadní rozhodnutí jak ve věci postupovat. Kapitán Schettino však k žádnému závěru nedochází. Jen několikrát zmíní, že by se s evakuací mělo počkat.

22: 29 Od nárazu uplynulo již 45 minut. Loď se nepřestává naklánět. Nyní je vychýlena o 20 stupňů, z můstku však stále nezazněl rozkaz opustit loď. Trvá další tři minuty, než je vyhlášen poplach. Z ampliónů se ozývá výzva, která měla přijít před půl hodinou: "Vystupte z lodi!"

22:56 - Až nyní jsou spuštěny všechny záchranné čluny.

Na lodi Costa Concordia se plavilo asi 4200 osob. Dosud bylo nalezeno 17 mrtvých a 15 lidí se stále pohřešuje.

makmark ( 12. února 2012 02:19 )

Už s tím oblbováním přestaňte!!!! Po nárazu otočil kapitán loď o 180 stupňů zpět a protože tušil, že se loď potopí, navedl ji zpět co nejblíže k ostrovu. Tam už nalehla na "břeh" a lidi to měli na břeh kousek. To jste vážně všichni tak natvrdlí?

Shelby16 ( 11. února 2012 19:53 )

Začli pozdě, nevím na co čekali. Kdyby začli s evakuací aspoň 15 min po nárazu, zachrání se s přehledem všichni. Nechali to hodinu plavat, až se loď kriticky naklonila a někteří se už nevyškrábali nahoru. Škoda slov... Chyba kapitána, ale i těch nejvyšších. Někdo mu měl vrazit lepáka, aby něco dělal.

Zobrazit celou diskusi