Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál: Britští agenti měli poměry se sledovanými aktivistkami

Britská policie se zabývá žalobou osmi žen na agenty v utajení. (Ilustrační foto)
Britská policie se zabývá žalobou osmi žen na agenty v utajení. (Ilustrační foto)  (Autor: Archív)
Autor: INT, lm - 
21. ledna 2012
17:49

Podivným způsobem se zhostili svého úkolu někteří britští agenti, kteří byli posláni, aby infiltrovali pod falešnou identitou aktivistické skupiny. Vyšlo najevo, že několik z nich má s aktivistkami potomky. A to přesto, že mají výslovně zakázáno navazovat sexuální vztahy se sledovanými. Praktika agentů v utajení se stala poslední dobou terčem kritiky anglické společnosti.

Minulý měsíc osm žen podalo trestní oznámení na pět agentů v utajení, kteří je oklamali. Ženy tvrdí, že muži s nimi pod svou falešnou identitou vedli vztahy, nejdelší trval 9 let! Viní je z obrovského emočního traumatu a bolesti, kterou utrpěli kvůli těmto vztahům mezi lety 1987-2010.

Jeden z nich, Bob Lambert, přiznal, že během utajení chodil 18 měsíců se sledovanou. To vše, aby posílil důvěru mezi nimi. Během osmdesátých let zplodil dítě s jednou z dalších aktivistek, kterou byl poslán sledovat. Nikdy jim svou identitu neodhalil.

Druhý muž se také sexuálně sblížil s politickou aktivistkou. Nakonec s ní zplodil syna, svou identitu ani tak neodhalil, neboť nechtěl porušit přísná pravidla utajení. Poté, co byl stažen, zmizel ženě i synovi ze života. Jelikož žena zůstala na seznamu sledovaných osob, sledoval tak vyrůstat svého syna z policejních hlášení.

jotopir ( 22. ledna 2012 12:31 )

Měli je pod dohledem? Měli! Tak co... rozhodně je měli víc pod kontrolou, než kdyby je pozorovali z dodávky zaparkované před domem. A podle toho, jak většina aktivistek vypadá, to mohla být docela oběť

mim33 ( 22. ledna 2012 09:43 )

Infiltrovali spoustu různých hnutí, která se vládě nelíbila - antikapitalistické, protiválečné, zelené, za práva zvířat, za sociální spravedlnost atd. Ti agenti se vydávali za nadšené stoupence těchto hnutí.

jahodove_ticho ( 21. ledna 2012 22:39 )

Aktivistka... něco konkrétnější by nebylo? Co byly ty ženský zač?

doktorsafranek ( 21. ledna 2012 21:21 )

Jde o nedůsledniost, kdyby STbáci šukxxx s dizidentkami, to by dostalo kapky.Snad by je i vyhodili

Zobrazit celou diskusi