Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Clinton podpořila ženy v Saúdské Arábii, co touží řídit!

Hillary Clinton v úterý vyjádřila podporu ženám v Saúdské Arábii
Hillary Clinton v úterý vyjádřila podporu ženám v Saúdské Arábii  (Autor: Reuters)
Autor: evak, ČTK - 
21. června 2011
23:05

Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton v úterý podpořila ženy v Saúdské Arábii, které se snaží vydobýt si právo řídit auta. Zároveň zdůraznila, že iniciativa za rovnoprávné postavení za volantem vzešla ze saúdskoarabského prostředí a blízkovýchodnímu království ji nevnucují lidé ze zahraničí.

Aktivisté bojující za ženská práva minulý týden vyzvali prostřednictvím internetových sociálních sítí saúdskoarabské řidičky, aby začaly pravidelně usedat za volant a vymohly si právo k řízení. Výzvu vyslyšely desítky žen a policie k nim přistupovala poměrně benevolentně, zatkla pouze jedinou z nich.

"To, co tyto ženy dělají, je odvážné, usilují o správnou věc," řekla v úterý Clinton, která obvykle podporuje hnutí za práva žen všude ve světě. Aktivisté ji v pondělí vyzývali, aby se aktivně zapojila i do současné kampaně v Saúdské Arábii.

V ultrakonzervativní Saúdské Arábii neexistuje psaný zákon, který by ženám zakazoval řídit automobil. Existuje ale norma, podle níž má mít řidič na domácích silnicích místní řidičský průkaz. A ty ženám v souladu s edikty muslimských duchovních vydávány nejsou.

Již v 90. letech začaly Saúdské Arabky sedat za volant ve větším počtu, ale vláda rázně zasáhla. Mnohé byly zatčeny a další přišly o práci.

venxa ( 22. června 2011 20:02 )

Souhlasim, zensky za volantem je velky prus.er!

Zobrazit celou diskusi