Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve Švédsku řádí neznámý střelec: Již patnáct útoků!

Lidé se bojí vyjít ven, řádí tam totiž neznámý střelec...
Lidé se bojí vyjít ven, řádí tam totiž neznámý střelec...  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, mivr - 
24. října 2010
19:30

Švédští policisté řeší ve městě Malmö záhadný případ. Pohybuje se tam muž a střílí po lidech tmavší pleti. Vyšetřovatelé jsou zatím bezradní. Nemají žádného podezřelého, ale domnívají se, že by řádění neznámého pachatele mohlo mít něco společného s jinými útoky s rasistickým podtextem letošního roku. Těch už je dohromady patnáct.

Švédská soukromá televizní stanice TV 4 s odvoláním na místní policejní zdroje uvedla, že útoky byly dobře plánovány a odehrály se za tmy v místech, kde se pachatel dobře vyznal.

Dějištěm útoků se navíc Malmö stalo i v uplynulých dnech. Ve čtvrtek byly zvenku oknem svého bytu postřeleny dvě imigrantky. Nedávno byli postřeleni dva muži čekající na autobus, kteří pocházeli z prostředí etnické menšiny. Vrchní policejní inspektor v Malmö Hans Nilsson CNN sdělil, že se domnívá, že byl střelec schován v křoví.

Poslední zprávy o střelbě pochází z páteční noci, kdy jeden přistěhovalec ohlásil policii, že byl při jízdě na kole střelen do nohy. Vyšetřovatelé se domnívají, že byla ve většině případů střelby použita ruční zbraň střední ráže.

Útoky zřejmě psychicky labilního střelce zatím nepřežil jeden člověk. Obětí se stala dvacetiletá Švédka loni na podzim. Pachatel chtěl asi trefit jejího přítele tmavší pleti, který stál kousek od ní.

Strach a panika

Policie prozatím zvýšila počet hlídek ve městě. Pátrací akce se účastní také švédská kriminální policie a národní komise pro vyšetřování vražd.

Navíc téměř třetinu obyvatel Malmö tvoří právě přistěhovalci z různých zemí. Mnoho z nich se teď samozřejmě necítí v bezpečí. Někteří se svěřili, že budou radši jezdit autem, aby právě na ně nezaútočil neznámý pachatel.

Útoky podle CNN vyvolávají vzpomínky na útoky vedené proti přistěhovalcům ve Stockholmu v devadesátých letech, při kterých útočník oběti zaměřoval puškou vybavenou laserem.

gevi ( 25. října 2010 15:46 )

NMyslím, že v tomto případě nejde o nějakou "americkou módu". Ona se spíše v celé Evropě začíná projevovat krize pokusu o multikulturní společnost. Už se projevila Merkelová, odpůrci stále většího počtu přistěhovalců jsou úspěšní ve volbách v Holandsku, Francie pakuje pryč Romy, Itálie nutně musí řešit otázku imigrantů, jinak tam také hrozí "extrémisté" tedy ti, kteří vidí problém imigrantů v jeho skutečné optice.

krojc ( 24. října 2010 23:37 )

Kolik je těch šílených střelců - a kde? Že by v Illinois, Německu nebo Finsku osmnáctiletí nechtěli "živit parazity ze společných peněz"? A proč tedy postříleli tolik studentů-kolegů ze školy? To byli taky příživníci? Plácnout jen tak něco nemá smysl . To holt někdo přečte, že ostřelovaní jsou "tmavší pleti" a hned by to připasoval na ty naše . Trochu se nad sebou zamyslete, než něco zveřejníte. Aby někdo nesáhl po kvéru a nešel si dělat terč zrovna na vaši ulici, protože mu zrovna hráblo a vy jste po ruce, protože jste přijel z dovolené v Egyptě .

vonamula ( 24. října 2010 20:28 )

no nevím jestli jde o módu. Spíš bych to viděl na neochotu živit parazity ze společných peněz a občas někdo sáhne po kvéru.

krojc ( 24. října 2010 20:07 )

proč se taková"móda" šílených střelců tak rychle rozšířila z USA do Evropy. Ale, jak trefně poznamenal jeden můj kamarád, po čem prd, to se tu uchytne hned a natvrdo jak tentoček na podolek, včetně drog. Že by se tu třeba lidé stěhovali za prací jako v USA, to se ne a ne uchytit. Můj prastrýc se za život stěhoval po celých USA od Chicaga až po Santa Cruz a ukotvil se až v osmdesáti, kdy přestal pracovat ve své branži. A tady? Ani náhodou, a ne že by byty nebo domy nebyly.

Zobrazit celou diskusi