Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci: Filip (20) se mohl HIV nakazit v nemocnici!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs, Čas.sk - 
18. října 2010
12:58

Případ nešťastného Filipa (20) ze Slovenska nakaženého HIV pokračuje. Mladík tvrdí, že se zákeřným virem nakazil při krevní transfuzi v košické nemocnici. Že se to mohlo stát, připouštějí i odborníci. Filip chce nyní vědět, jak se to mohlo stát.

Rodina má odpověď z Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví, ve které se píše, že u jednoho dárce byla v září 2008 zjištěn pozitivní nález na dvě infekce, z nichž jedna byl virus HIV! Regionální hygienik v dopise adresovaném Filipovi píše, že se nedá jednoznačně potvrdit souvislost s jeho onemocněním, ale také ji není možné jednoznačně vyloučit.

Matka Filipa rozhodně odmítá, že by se její syn mohl nakazit jinak, než v nemocnici. "Vylučujeme pohlavní styk. Po operaci byl několik měsíců v nemocnici a potom v domácím léčení," říká. Matka také odmítá, že by se Filip nakazil, když se nechal tetovat. "Bylo to asi rok po operaci," tvrdí. Pravděpodobnost přenosu viru HIV při transfuzi krve je přitom podle odborníků opravdu malá, asi 1:500 000.

Rodina chce vědět pravdu

Filip uvažuje o tom, že by případ řešil právní cestou. Na koho podá žalobu, není ale zatím jasné. Chybu totiž údajně neudělala ani nemocnice, ani transfuzní stanice. Udělat ji prý mohl dárce krve, který uvedl v dotazníku nepravdivé informace. Pokud by totiž byl virem čerstvě infikovaný, ani přísné testy na transfuzní stanici by ho nemusily odhalit.

"Rádi bychom se dozvěděli pravdu," říká matka, která má za sebou tři roky trápení. "Filip se po tom všem uzavřel do sebe. Ztratila jsem část syna," říká nešťastná matka. "Je velmi pravděpodobné, že to k nákaze došlo při transfuzi, ale stoprocentní důkaz nemáme," řekl pro TV Noviny Mirko peprný ze slovenského ministerstva zdravotnictví.

Pokusil se o sebevraždu

Filip spadl před třemi roky tak nešťastně, že musel jít na operaci. "Nakonec bylo operací víc  a bylo při nich potřeba hodně krve," říká Filipova matka. Asi po roce mladík zkolaboval a byl na dva dni hospitalizován v nemocnici kvůli pozorování.

Za měsíc lékaři rodinu kontaktovali kvůli nesrovnalostem ve výsledcích krevního rozboru. Tehdy se Filip šokující zprávu dozvěděl. "Nechtěl jsem tomu věřit. Když mi to ukázali na papíře, bral jsem to jako svůj konec," řekl Filip pro slovenskou televizi Markíza. Mladík se tehdy psychicky zhroutil a dokonce se pokusil o sebevraždu.

anidos ( 19. října 2010 07:28 )

Je faktom, že po banálnych operáciach sa zistí za určitý čas pri pravidelných kontrolách hepatitída C. A nie je to jeden prípad ale desiatky. Ó tom sa mlčí. A jednoznačne bol tento vírus infikovaný počas operácií.

Zobrazit celou diskusi