Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byli mladí, krásní a zemřeli na Loveparade! Proč?

Autor: ČTK, INT, vk - 
27. července 2010
13:20

Studentka ze Španělska, která byla v Německu na výměnném pobytu, dívka, která zrovna složila maturitu, mladík, který si našel vysněné zaměstnání... Tak odlišní, avšak něco je spojuje – celý život měli před sebou a zemřeli na Loveparade. Proč?

Vydělávat a bavit se? Ano! Nést zodpovědnost za případné problémy? V žádném případě! Takový je přístup organizátorů německé Loveparade. Šetřili, ignorovali předpisy a veškerá nařízení je nechávala chladnými. Sobotní párty si vyžádala 20 mrtvých a přes 500 zraněných. A všichni od tragédie dávají ruce pryč.

Policejní šéf Rolf Cebin se už nechal slyšet, že před tragédií včas varoval, sepsal prý i zprávu, kde informoval o možných nebezpečích na plánované akci. Výsledek? Jak informují německá média, dostal padáka a u policistů krátce po sepsání zprávy skončil.

Další, kdo po sobotní tragédii bilancuje, je starosta města Duisburg Adolf Sauerland. Ten podle svých slov zvažuje rezignaci. Mezitím si však nechal zvýšit ochranku a má strach, aby na něho pozůstalí nezaútočili. Obrázek o jeho pochybení doplňuje i zpráva z německého serveru Spiegel Online, kterou město nedementovalo.

Podle ní duisburský stavební dozor jen několik dní před Loveparade schválil bezpečnostní opatření na únikové cestě. Zpráva uvádí, že vznikl i bezpečnostní koncept policie a hasičů, který však radnice odmítla kvůli nárokům na počet nasazených lidí. „Hodně odpovědných lidí bylo proti plánům na uspořádání Loveparade – jen ne starosta,“ tvrdí zdroj z radnice.

Jediní, kteří o zodpovědnosti zatím nechtějí slyšet a vinu si nepřipouští, jsou právě organizátoři. V jakých pěti zásadních otázkách pochybili a zapříčinili tak smrt 20 lidí?

1. chyba: Nedostatečná kapacita areálu

Organizátoři ignorovali skutečnost, že kapacita areálu v Duisburgu je příliš malá na konání masové akce, kterou Loveparade je. Při schvalování párty oznámili návštěvnost půl milionu lidí, město trvalo max. na 250 tisících. Konečná návštěvnost se blížila 1,5 milionu návštěvníků. Celý prostor byl navíc ohraničený plotem.

2. chyba: Těsné únikové východy

Už dříve byli organizátoři upozorněni na skutečnost, že v případě nebezpečí nejsou na místě dostatečně zajištěny únikové cesty. Byly příliš úzké a především jich byl nedostatek. Úkolem pořadatelů bylo zlepšení celé situace. Nikdo z nich nic neudělal. Navíc neměli zpracovaný ani evakuační plán.

3. chyba: Ignorace bezpečnostních nařízení

Téměř všechna nařízení, která se týkala zajištění bezpečnosti na Loveparade, pořadatelé ignorovali. Několikrát byli na nedostatky upozorňováni jak policií, tak i hasiči. I v tomto případě nenastala z jejich strany žádná reakce.

4. chyba: Nekompetentnost pořadatelů

Jako osudný souběh přetížených úřadů a nekompetentních organizátorů vidí tragédii renomovaný organizátor koncertů Marek Lieberberg. Pořadatelům podle něj neměla být svěřena organizace tak velké akce. Když se dostali do nouzové situace, neuměli na ni prý zareagovat, a proto se na ně snáší tak ostrá kritika. Ta se snáší i na policisty, kteří prý akci podle očitých svědků podcenili a nereagovali přiměřeně situaci. Dlouho trvalo, než zasáhli a rozhodli se, jak budou v případě masové paniky postupovat.

5. chyba: Tunel, který sloužil jako vchod i východ

Jediná možnost, jak areál opustit, byl 110 metrů dlouhý tunel. Při plánování masové akce pro statisíce lidí s jedinou příchozí a únikovou cestou, kterou navíc byl jen 3,8 metru vysoký tunel, se staly závažné chyby. A zaznívaly i varovné hlasy, ale nikdo je neslyšel. Při vypuknutí paniky se pak v tunelu i před ním tísnily stovky lidí. Tunel byl během krátké doby úplně přeplněný.

Video Tragédie na Loveparade si vyžádala 20 mrtvých - youtube.com
Video se připravuje ...

milda34 ( 28. července 2010 23:53 )

nevim, kde zijes ja tedy ziju prave v tom "dokonalem" Nemecku uz peknou dobu ani nevim, jak jsem to mohl vydzet.. K dokonalosti ma tenhle stat tedy hooodne hooodne daleko, 10x vyssi platy tady taky nejsou (a pokud jo, tak 15x vyssi vydaje) a zcela urcite tedy puvodni obyvatele nejsou cyhterjsi a dokonalejsi nez kdokoliv jinej... zkratka strucne hodnoceni: stat s podprumernou inteligenci a nadprumernou aroganci a namyslenosti vuci ostatnimu svetu. Jen skoda, ze si jeste hodne velka casto toho zbytku sveta mysli, jak jsou 10x chytřejší a 10x dokonalejší. Kdo si to mysli, zaspal dobu asi tak o 15 let A clanek pode mnou od bosomfrienda vystihnuje zdejsi pracovni a financni pomery pomerne dost dobre HOWGH!

libor123 ( 27. července 2010 21:39 )

Podle mě je jednoznačně vina na organizátorech a radnici která tuto akci schválila. Pokud organizátoři nedokážou zajistit odpovídající jak přístup do objektu tak z objektu tak to nemají povolit.

bosomfriend ( 27. července 2010 17:44 )

oni jsou dobří , protože si to sami o sobě tvrdí a dělají tomu reklamu. Ve skutečnosti nepustí nikoho z cizinců z východu na významné místo ve statním aparátě, . Zkoušel jsem s VŠ a se znalostí jazyka a vždy stejná odpivěď. Máme svých lidí dost. Prostě mají problém se vzděláním z východu a bojí se ho. Do světa však hlásají něco jiného. Varuji každého , aby si to sakra rozmyslel odejít za prcí do Němcka, když se otavčou dveče. Čeká je mzda za 6 euro hrubého. Já měl před dvaceti lety štěstí a mám už dvacet let pevnou pracovní smlouvu s tarifem za mzdu. To nyní neexistuje a 2 mil. pracuje za 6 euro brutto.

Shelby16 ( 27. července 2010 16:16 )

hezké mladé holky, i ten kluk, to musela být hrozná smrt být ušlapenej v davu 20 mrtvých to je otřesné, ale i těch 500 zraněných je hrozný skandál pro Německo, který je nám přisuzováno jako vzor dokonalosti a bezchybnosti. No vidím, že i SRN se dějou chybné rozhodnutí a fatální pochybení. Opravdu a zcela vážně jsem si myslela, když mají Němci 10x vyšší platy oproti nám, že jsou teda i 10x chytřejší a 10x dokonalejší než my Češi !

Zobrazit celou diskusi