Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína peskuje USA za schůzku Obamy a dalajlamy

Setkání Obamy s dalajlamou vyvolalo bouřlivé reakce
Setkání Obamy s dalajlamou vyvolalo bouřlivé reakce  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
19. února 2010
11:14

Na čínské ministerstvo zahraničí byl předvolán americký velvyslanec v Pekingu Jon Huntsman a byl mu předán protest proti jednání Baracka Obamy s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Peking setkání chápe jako zpochybnění svých nároků na Tibet, protestoval před schůzkou i po ní a pak se rozhodl ještě k předvolání Huntsmana.

"Jednání americké strany je vážným vměšováním do čínských vnitřních záležitostí a zásadně zraňuje city čínského lidu," uvádí se v prohlášení, které převzal Huntsman od náměstka čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaje.

Tibet byl do roku 1951 nezávislý, od roku 1951 je součástí Číny a od roku 1965 její autonomní oblastí. Dalajlama usiluje o rozhovory, kterými Tibet získá skutečnou autonomii a samosprávu.

Obama sice dalajlamovi řekl, že stojí za nároky Tibeťanů na dodržování lidských práv a zachování tibetské kultury, Bílý dům se ale zdržel publicity, nepustil k jednání novináře a vydal z něj jenom oficiální fotografie. Dalajlama pak uspořádal krátkou tiskovou konferenci v hotelu. Řekl, že je s návštěvou spokojen, a pokáral Čínu za "dětinské" reakce na pokusy Tibeťanů domoci se více práv.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü vydal už časně ráno prohlášení, v němž oznámil, že Peking je velmi rozladěn. "Americká vláda porušila to, co už několikrát přijala, totiž že Tibet je součástí Číny a že nepodporuje nezávislost Tibetu. Čína je velmi nespokojena a je rezolutně proti tomuto setkání," uvedl Ma a vyzval také Washington, aby se vrátil k prospěšným bilaterálním vztahům.

dagma9 ( 10. prosince 2011 11:43 )

Opravuji mohl.

dagma9 ( 10. prosince 2011 11:41 )

Dalajlama prý končí v politice, tak to by si mohly střihnout nějakou brigádičku na hradě místo Vaška.

torro ( 20. února 2010 11:25 )

VO..L.E ukaz mi poctiveho komance

torro ( 20. února 2010 11:21 )

ty kur...v.y komuniscky at daji pokoj komunismus je rakovinovy nador na zemekouli a patri ho VYOPEROVAT

9030 ( 20. února 2010 03:38 )

Víš, nejdrív jsem se na to chtěl vybodnout, ale nedá mi to. Jaký člověk se může veřejně ztotožňovat s takovími zvěrstvy, která páchají číňani nejen na okupovaném Tybetu a jeho lidech, boří chrámy které tam postavili před tisící lety, vraždí neviné lidi, kradou a drancujou jak středovecí nájezdníci , nad posvátné kláštery napíchnou rudou hvězdu po vzoruru bolševického dobyvatele a své vlastní děti si zozjezdí na náměstí tankama.A to všechno ve jménu velké revoluce a jejího vůdce Maa.Ještě stále ti přípomínají slušné a skromné pracovníky? Všichni ti vojáci kterých je nejvíc? Pokud ano, mel si tam zůstat. zZemně která se takto chová i ke svím je prokletá a doufám, že na tem mor fakt vychcípaj. Jsem rád že nejsem gogo. Svobodu Tibetu!!!!

Zobrazit celou diskusi