Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajný ctitel po 60 letech poprvé nepřišel na hrob Poea

Hrob Edgara Allana Poea a jeho nedatovaná fotografie
Hrob Edgara Allana Poea a jeho nedatovaná fotografie  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
20. ledna 2010
08:12

Záhadný noční návštěvník, který každý rok v den narozenin amerického básníka Edgara Allana Poea položil růže a láhev koňaku na jeho hrob v Baltimoru, letos poprvé po nejméně 60 letech nepřišel.

Oznámil to v úterý představitel americké společnosti E.A.Poea (Poe Society) Jeffrey Savoye.

"Dnes v noci nepřišel. Dosud vždy přicházel mezi půlnocí a pátou hodinou ranní," řekl podle AFP Savoye, tajemník a pokladník společnosti obdivovatelů spisovatele s 380 členy.

Podle něj je to poprvé nejméně od roku 1949, co dotyčný ctitel nepřišel položit svůj symbolický dárek. Přitom na letošek připadlo 201. výročí narození tohoto romantického prozaika, básníka a esejisty, jehož detektivní až hororové příběhy hypnotizují čtenáře do dnešní doby.

Asi 50 členů společnosti na neznámého čekalo celou noc v zimě na chodníku podél malého hřbitova, kam byl Poe uložen, ale marně. Řada z těchto osob přitom do Baltimoru přišla z daleka uctít narozeniny svého oblíbence.

Savoye ale připustil, že záhadný ctitel se možná zalekl této hlídky členů společnosti. Je totiž něco jiného uctít básníka diskrétně v anonymitě, než v doprovodu nějakého davu zvědavců, kteří chtějí tento během let proslavený rituál vidět na vlastní oči. Společnost, jejímž členem je Savoye od roku 1949, nemá nejmenší zdání o identitě záhadného návštěvníka. Vzkaz nechaný na hrobu před několika lety naznačuje, že osoba, která začala tuto tradici přesně v souladu s poeovským tajemnem, již zemřela, ale že každoroční rituál bude pokračovat. "Podle vzkazu vyvozujeme, že jde o dva syny osoby, kteří převzali svého rodiče," řekl Jeffrey Savoye. "Nevíme ale, kdo jsou," dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi