Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Volby v Německu nejspíš vyhrála CDU/CSU Angely Merkelové

Angela Merkelová
Angela Merkelová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
27. září 2009
19:29

Křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové v německých parlamentních volbách nejspíše obhájili nejsilnější pozici a Německo směřuje ke konzervativně-liberální černo-žluté vládě.

Merkelová už se prohlásila za vítězku voleb a sociální demokraté, kteří utržili historicky nejhorší volební výsledek, její volební vítězství uznali.

Podle aktualizovaných prognóz televize ARD získal blok CDU/CSU 33,4 procenta hlasů. Sociální demokracii zato prý volilo jen 22,7 procenta Němců. "Je to hořký den pro SPD...je to hořká porážka," přiznal kancléřský kandidát SPD a odcházející ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Sociální demokraté dosud vládli s demokraty křesťanskými. Nyní je ve vládě asi nahradí liberální FDP, jež má podle prognóz 14,8 procenta hlasů.

Liberálové tím dosáhli nejlepšího výsledku v historii a kompenzují poměrně slabý výsledek svých pravděpodobných příštích spojenců. Podle zpřesněných odhadů televizí ARD a ZDF by měla černo-žlutá koalice ve Spolkovém sněmu 320 až 323 míst z 614 křesel.

"V obtížné situaci se podařilo dospět k této změně vlády," radovala se Merkelová vítaná aplausem spolustraníků. "Dnes večer můžeme slavit... ale nelze zapomenout, že naše země musí vyřešit řadu problémů," připomněla, že Německo čelí světové ekonomické krizi a řadě hospodářských problémů.

CDU/CSU ale přes výhru zaznamenala svůj druhý nejhorší dosavadní výsledek. Zklamala hlavně bavorská součást bloku, Křesťanskosociální unie (CSU) zvyklá na podporu většiny Bavorů. Dnes pro ni hlasovalo 41 procent obyvatel největší spolkové země - historické minimum. O katastrofální porážce se přitom v CSU hovořilo už po zemských volbách loni v září, kdy CSU volilo 43,4 procenta lidí.

Ale SPD dnes propadla absolutně; oproti posledním spolkovým volbám z roku 2005 ztratila přes 11 procent. Před čtyřmi lety ještě sociální demokraty do voleb vedl charismatický Gerhard Schröder, kterému se tehdy ohromným osobním nasazením v kampani podařilo nemožné - srazit téměř na nerozhodný výsledek ohromný původní náskok lidovců.

"CDU/CSU a FDP mají většinu ve Spolkovém sněmu a mohou vytvořit vládu. Výsledek (voleb pro SPD) je jistě takový, že jej nemůžeme bez dalšího přejít, ale slibuji, že ... budeme opozice, která bude dbát na to, jak nová vláda jedná," řekl sociální demokrat Steinmeier a slíbil, že nebude uhýbat odpovědnosti. Němečtí komentátoři už přemýšlejí, zda debakl politicky přežije, a prorokují, že SPD čekají personálně obtížné debaty.

Do Spolkového sněmu pronikly ještě postkomunistická Levice, pro niž podle odhadů hlasovalo 12,5 procent Němců, a Zelení s 10,6 procenty. První oficiální předběžné výsledky se očekávají až pozdě večer. Analytici oslovení Reuters poukazují na to, že Německo nyní musí řešit problémy v daňové oblasti, někteří oceňují zřejmý vstup liberálů do vlády, protože by to zemi podle nich mohlo prospět z hospodářského hlediska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi