Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt na festivalu Pohoda: Vyšetřování pokračuje!

Takto to na trenčínském letišti vypadá poté, co se nad ním přehnala ničivá bouřka
Takto to na trenčínském letišti vypadá poté, co se nad ním přehnala ničivá bouřka  (Autor: Nový čas)
Autor: Nový Čas, rvs - 
21. července 2009
11:43

Vyšetřování sobotní tragédie na slovenském hudebním festivalu Pohoda, při které zemřel jeden člověk a několik desítek jich bylo zraněno, pokračuje.

Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka existují tři verze, proč ke tragédii došlo. Ty nyní prošetřuje policie.

Verze 1: Nečekaný živel

Stan shodila silná bouřka. To, že by bylo na vině pouze počasí je ale podle vyšetřovatelů nepravděpodobné. Intenzita srážek ani síla větru nepřekračovala standart běžné bouřky a počasí bylo dokonce mírnější, než předpovídali meteorologové.

Verze 2: Špatná evakuace

Otázkou je, zda nemohli organizátoři přerušit festival dříve. Na ostatních pódiích se již nehrálo a zábava pokračovala pouzr v jediném stanu. Organizátoři o přicházející bouřce věděli a mohli koncert přerušit, jestliže věděli, že stan nemusí nápor větru zvládnout. Následné poskytnutí první pomoci zraněným ale bylo podle ministra Kaliňáka v pořádku. "Byla poskytnutá velmi rychlá a odborná pomoc," řekl.

Verze 3: Nezabezpečený stan

Tato možnost zůstává zatím největší neznámou. Byl stan dostatečně ukotvený? Byl připravený na bouřky, předpovězené meteorology? Proč nevydržel nápor větru, který byl slabší, než meteorologové předpokládali? Majitel firmy, která stan stavěla, Jakelt Bossert má dorazit na místo tragédie během úterka. Jeho podřízený, který byl na místě již v pondělí, odmítl komunikovat s novináři a na jakékoliv dotazy reagoval dost podrážděně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi