Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Izrael se bojí atentátu na papeže: Kvůli jeho nacistické minulosti

Papež
Papež  (Autor: AFP)
Autor: INT, šim - 
10. května 2009
16:27

Pondělní návštěvu papeže Benedikta XVI. v Izraeli budou provázet nebývalá bezpečnostní opatření. Izraelská vláda se totiž obává případných útoků na papeže ze strany židovských fanatiků. Důvodem je jeho krátké členství v nacistickém Hitlerjugend.

Izraelská vláda povolala speciální jednotku Šin Bet, která bude na bezpečnost hlavy katolické církve dohlížet. Z Německa již do Izraele dorazila čtyři opancéřovaná auta. Papežova jízda v proskleném papamobilu bude omezena jen na krátkou projížďku Nazaretem. Informuje o tom list The Times.

Papežovo členství v Hitlerově armádě není zdaleka to jediné, co Izraelcům vadí. Nevoli vyvolává už jen samotná papežova německá národnost, také jeho návrh na blahořečení papeže Pia XII., známého v Izraeli pod nálepkou nacistický papež, ale předně papežovo rozhodnutí zrušit exkomunikaci britského biskupa Richarda Williamsona, jenž neblaze proslul svým popíráním holocaustu.

Řada Izraelců vnímá papežovu blížící se návštěvu velice negativně. „Bylo by lepší, kdyby sem vůbec nejezdil,“ nechal se veřejně slyšet generál Giora Eiland, bývalý šéf izraelské národní bezpečnostní služby. „Jeho členství ve wehrmachtu ho poskvrňuje,“ dodal Eiland.

Vatikán trvá na tom, že vstup Josepha Ratzingera do Hitlerjugend bylo nedobrovolné a že na jejich schůze vůbec nechodil. V roce 1943 nastoupil k protivzdušné obraně a trénoval i u pěšáků. V posledních měsících války prý dezertoval.

„Skutečnost, že byl členem Hitlerjugend a že později sloužil v německé armádě je dostatečný důvod k tomu, aby se ho někdo pokusil zabít,“ řekl zdroj z izraelské obrany.

Izraelská bezpečnostní služba se zaměřila na skupinu izraelských fanatiků, která v roce 1995 zabila ministerského předsedu Yitzhaka Rabina. Mají prý informace, že případný útok na papeže by mohl opět vzejít odtud. „Proniknutí do této skupiny je ale mnohem obtížnější než infiltrace do Hamasu,“ řekl zdroj z Shin Bet.

Papež má během své návštěvy Izraele sloužit mše pod širým nebem v Betlémě, Jeruzalému a Nazaretu.

Před návštěvou Izraele papež navštívil Jordánsko, kde vyslovil hluboký respekt islámu.

james ( 10. května 2009 18:54 )

Eine Kirche, Eine Reich, Eine...ani nedomýšlet.

Zobrazit celou diskusi