Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

USA: Bankrot vyhlásily hypoteční domy Thornburg a Accredited

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, tez - 
2. května 2009
11:15

Pod bankrotovou ochranu před věřiteli se v pátek uchýlily dva velké americké hypoteční ústavy Thornburg Mortgage a Accredited Home Lenders.

Obě firmy měly od roku 2007 v důsledku hypoteční krize v USA těžké problémy s likviditou, protože hodnota jejich hypoték prudce klesala a věřitelé se začali domáhat zrychleného splácení úvěrů.

Thornburg Mortgage byla kdysi jedním z předních amerických poskytovatelů "jumbo" hypoték na více než 417.000 dolarů (8,3 milionu Kč). Firma již plán vyhlásit bankrot oznámila minulý měsíc a nyní sdělila, že hodlá prodat klíčové aktivity a zbytek uzavřít. Thornburg má podle dokumentů konkursního soudu v bilanci aktiva v hodnotě 24,4 miliardy dolarů a dluhy 24,7 miliardy USD.


Kalifornská Accredited, zastavila poskytování úvěrů v srpnu 2007, kdy se začal hroutit trh rizikových hypoték. Poté ji koupila investiční společnost Lone Star Funds za 296 milionů dolarů a firma obnovila aktivity. Nyní Accredited ukončí operace a bude hledat kupce pro svůj majetek. Firma má podle soudních dokumentů 100 až 500 milionů dolarů závazků a deset až 50 milionů USD aktiv.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi