Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kontroverzní čínská mlékárna Sanlu v bankrotu

Mlékárna Sanlu končí
Mlékárna Sanlu končí  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, hlo - 
26. prosince 2008
09:50

Čínský soud ve středu ve městě Š'-ťia-čuang vyhlásil bankrot nad mlékárenskou společností zapletenou do aféry s kontaminovaným mlékem Sanlu Group.

Po konzumaci výrobků z mléka, které obsahovalo nebezpečné množství melaminu, zemřelo šest dětí a dalších asi 300.000 onemocnělo. Napsala to agentura AP.

Novozélandská společnost Fronterra Group, která vlastní 43procentní podíl v Sanlu, řekla, že š'-ťia-čuangský soud v provincii Che-pej mlékárnu poslal do konkurzu na petiční žádost věřitelů.

"Sanlu bude nyní spravována soudem jmenovaným správcem, který převezme odpovědnost za řádný prodej majetku společnosti a platby věřitelům," uvedl v prohlášení výkonný ředitel společnosti Fonterra Andrew Ferrier.

Sanlu je podle AP jedna z 22 čínských mlékáren, které přidávaly do svých mléčných produktů vysoké množství látky melamin.

Melamin při testech vydatnosti mléka dodává falešné zdání vysokého obsahu proteinu i v případě, že bylo mléko naředěno. Z čerstvého mléka se ale látka dostávala i do dětské mléčné výživy, kde způsobovala selhání či onemocnění ledvin, a také ledvinové kameny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi