Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Číně žije sto milionů lidí s psychickou chorobou!

Žena
Žena  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: Famous, pal - 
29. dubna 2009
13:17

Přestože se to čínská vláda snaží ještě stále tutlat, žije v její zemi na sto milionů lidí s mentální chorobou. „Je to velmi zdrženlivý odhad,“ komentuje tato oficiální čísla ředitelka čínského Národního psychiatrického centra.

Jüe-čchin Chuang pracuje v úřadu sedm let a tvrdí, že lidí s psychiatrickou diagnózou stále přibývá.

Psychické choroby přitom už předčily v počtu případů nemoci srdce i rakovinu a podle odhadů odsávají z čínské státní kasy nejvíce z výdajů určených na zdravotnictví. Podle Světové zdravotnické organizace je postiženo sedm procent čínské populace. Chuang však tvrdí, že jen pět procent lidí ví o svých potížích a vyhledá pomoc odborníka.

„Vláda nevěnovala v posledních padesáti letech moc pozornosti psychickému zdraví veřejnosti a nechtěla do léčby či péče investovat. Nicméně v této pětiletce (2007-2012) se věnuje psychickému zdraví největší část výzkumu,“ dodala Chuang.

Peking ale musí promptně začít s výstavbou psychiatrických klinik, jen v této metropoli je potřeba hned šest nových zařízení pro sto padesát tisíc lidí, kteří trpí vážnými poruchami a potřebují odbornou péči. Zatím je k dispozici méně než sedm tisíc lůžek.

Psychiatrie byla v Číně dosud považována za zbytečnou lékařskou disciplínu. Maoisté v šedesátých letech věřili, že jakákoli mentální porucha souvisí s nesprávným chápáním třídního boje. Mnoho vážně nemocných lidí bylo odvedeno z nemocnic do pracovních táborů, kde z nich kontrarevoluční chování měli doslova vymlátit nejtěžší prací.

bleskomor ( 30. dubna 2009 08:46 )

Das ist wenig, to je málo! A nás učili, že tech echt magorů je tam miliarda. Ale teď už to budou dvě Njn, ani králíky neuhlídáš

mandat ( 30. dubna 2009 08:12 )

Co je to v Cine 100 milionu ????? To neni zadne zavratne cislo....... a vubec ,mate jistotu,ze je to pravda ????? Mozna tuto informaci poslal do eteru Dalajlama.Ten dela vsevhno,aby Cine uskodil.

Zobrazit celou diskusi