Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obamovo Air Force One si v New Yorku spletli s teroristy

Je neděle, 6.4.2009, 17:48 hodin. "GOOD BYE MR. PREZIDENT"
Je neděle, 6.4.2009, 17:48 hodin. "GOOD BYE MR. PREZIDENT"  (Autor: Fotografové Blesku: Malík, Mithofer, Pecák, Štibor, Sekanina, Hadač)
Autor: ČTK - 
28. dubna 2009
07:31

VIDEO: Jedno z letadel amerického prezidenta Baracka Obamy vyvolalo v pondělí paniku mezi obyvateli New Yorku, když ve velmi nízké výšce přeletělo nad Manhattanem.

Mnozí zaměstnanci v obavách z opakování teroristických útoků z 11. září 2001 opouštěli kanceláře ve výškových budovách. Důvod neobvyklého letu "Air Force One" byl však podle agentury DPA velmi prozaický, protože americké ministerstvo obrany stroj použilo k pořízení propagačních fotografií. Bílý dům se za celý incident všem Newyorčanům později omluvil.


Boeing 747 v pondělí přeletěl v doprovodu dvou stíhaček F-16 nad New Yorkem. Podívaná však vyvolala neblahé vzpomínky na události z roku 2001, při nichž zahynulo v troskách mrakodrapů Světového obchodního střediska téměř 3000 lidí, a vzbudila mezi obyvateli strach z dalšího útoku. Linky tísňového volání zahltily stovky telefonátů vyplašených Newyorčanů a lidé urychleně opouštěli své kanceláře na Manhattanu.

"Všichni křičeli a běželi po schodech dolů, nikdo nevěděl proč. Věděli jsme jen, že je zde nějaké letadlo a že se teď zopakuje jedenácté září," popsala paniku ve své makléřské firmě Daisy Cooperová.

Událost pobouřila i starostu New Yorku Michaela Bloomberga, protože prý nebyl o přeletu prezidentského speciálu včas informován. Přítomnost obřího letadla nad městem dokonce na krátko ovlivnila i pohyb akcí burzy na Wall Streetu.

mandat ( 28. dubna 2009 08:23 )

uz se za tuto akci omluvili.....

Zobrazit celou diskusi