Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havel daroval Obamovi jeho portrét za půl milionu!

Setkání Baracka Obymy s Václavem Havlem
Setkání Baracka Obymy s Václavem Havlem  (Autor: ČTK)
Autor: Michaela Remešová - 
5. dubna 2009
22:15

Zcela netradiční dar věnoval bývalý prezident Václav Havel americkému prezidentovi Baracku Obamovi při příležitosti jeho návštěvy Prahy.

Po skončení summitu EU a USA, kdy se oba muži v Kongresovém centru setkali, předali manželé Václav a Dagmar Havlovi americké hlavě státu jeho portrét.

Blesk zjistil, že koupě obrazu byla zprostředkována přes Prahu a vytvořil ho španělský umělec José María Cano. Manželé na svůj nevšední dárek přišli, když se Canova výstava konala v Praze.

Tento portrét věnovali manželé Havlovi Baracku Obamovi Tento portrét věnovali manželé Havlovi Baracku Obamovi | 2media.cz, s.r.o.

Ani Barack Obama nebyl k manželům chladný. „Jsem hrozně rád, že vás poznávám. Jste v celém světě velmi uznávaná osoba“, řekl Václavu Havlovi. Zároveň přiznal, že tvorbu našeho bývalého prezidenta pečlivě sledoval a jeho dílo si četl.


Havel dal Obamovi Obamu za statisíce

Václav a Dáša Havlovi věnovali Obamovi vskutku nevšední dárek. Obamův portrét od světové hvězdy první velikosti - španělského malíře jménem José - Maria Cano. Podle informací Blesku se cena tohoto skvostu pohybuje mezi 500 až 800 tisíci korunami. Obraz váží úctyhodných 40 kilo, jeho rozměry jsou 210 na 149, 5 cm a tloušťka je 3,5 cm.

"Jde o takzvanou INKAUSTIKU, starodávnou antickou techniku malování horkým voskem. Tedy vrstvení vosku s pigmentem," prozradil Blesku Leoš Válka, ředitel Mezinárodního centra současného umění Dox v pražských Holešovicích, který obraz zprostředkoval. Jeho Dox totiž uspořádal Canovi několikaměsíční výstavu s názvem "Vítejte v kapitalismu".

"Šlo o zahajovací výstavu Doxu a Cano byl jedním ze čtyř umělců, samozřejmě nejdůležitějším, je to opravdu současná obrovská hvězda," objasnil Válka.

"Když si pan prezident obraz u nás objednal, přemýšleli jsme, jak ho prezidentu Obamovi předat," svěřil ještě Válka s tím, že rozhodně nebylo možné obraz předat v Kongresovém centru, kde se dnes dva prezidenti na 25 minut setkali.

A tak přišel nápad, obraz se vyfotografoval a snímek o velikosti 60 na 40 cm se nalepil na hliník. "K tomu byla ještě přiložena malá fotečka prezidenta Havla, jak sedí před originálem. To, aby měl pan prezident Obama představu, co ho ve skutečnosti čeká," popisovalVálka.

Dílo španělského umělce teď bude v galerii Dox k vidění 14 dnů a potom poputuje za Obamou do Bílého domu. Americký prezident měl z Havlova dárku upřímnou radost a už přemýšlel, kam veledílo pověsí. Havel si zase z milé schůzky, které se zúčastnila i Dáša, odnesl Obamovu knihu, právě přeloženou do češtiny, s nevšedním věnováním, které Havla až dojalo.