Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Němka na sobě omylem testuje vakcínu proti smrtící ebole

Smrtící virus ebola.
Smrtící virus ebola.  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
27. března 2009
14:49

Německá vědkyně se nechtěně stala prvním člověkem, který na sobě odzkouší pokusnou vakcínu proti smrtícímu viru ebola. Při práci v rizikové laboratoři v Hamburku se Němka neopatrností píchla do prstu injekční jehlou, kterou předtím virem ebola infikovala laboratorní myši.

V této kritické situaci, protože ebola dokáže zabít člověka během několika dní, zažila vědkyně úžasnou vlnu solidarity zdravotních vědců na celém světě; během 24 hodin dokázala kanadská laboratoř vyrobit experimentální vakcínu, odeslala ji do Německa a 40 hodin po možné infekci byla 45letá žena vakcínou očkována.

Nehoda se stala 12. března v laboratoři hamburského ústavu pro výzkum tropických nemocí, pojmenovaném po Bernhardu Nochtovi. Vědkyně sice měla ochranné rukavice, použitá injekční jehla je však propíchla a stejně tak i pokožku. Smrtící infekce se tak mohla dostat do těla, a ačkoli neexistuje jistota, že se žena skutečně nakazila, bylo nutné postupovat tak, jako by to byla pravda.

Jen několik hodin po fatální nehodě už malá světová komunita virologů, biologů a dalších odborníků v oboru pořádala transatlantickou telefonickou konferenci, jak případ řešit a vědkyni zachránit život. Výsledek byl senzační: jistá kanadská laboratoř dokázala na základě svého dosavadního bádání připravit během jediného dne experimentální vakcínu a dopravit ji do Německa.

Vakcína sice ještě nikdy nebyla vyzkoušena na člověku a nebylo proto jisté, zda bude účinná nebo jaké může mít vedlejší účinky. Lepší řešení však nebylo k dispozici a vědkyně se tak dobrovolně stala první testovací osobou.

Ženě, jejíž totožnost nebyla zveřejněna, se zatím vede dobře a žádné příznaky nemoci se u ní neprojevily. Pokud se žádné příznaky neprojeví do 2. dubna, může být považována za zdravou, uvedla AP.

Ebola patří k nejnebezpečnějším virovým chorobám na světě. Přenáší se tělesnými tekutinami včetně slin. Na rozdíl od řady jiných virů však virus eboly dokáže bez problémů přežít i mimo tělo svého hostitele, a je tedy přenosný i po dlouhé době. Způsobuje silné krvácení a rychlou smrt asi u 80 procent nakažených.

Na "zabijácký vir" dosud neexistuje lék. Najít účinnou protilátku si proto dala za úkol řada laboratoří na celém světě, které spolu v řadě ohledů spolupracují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi