Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francii ochromí ve čtvrtek rozsáhlá stávka

Paříž
Paříž  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
28. ledna 2009
16:17

Francii čeká ve čtvrtek rozsáhlá stávka zaměstnanců státních institucí, veřejných služeb a také pracovníků v soukromém sektoru. Mělo by jít podle odborů o největší akci od nástupu prezidenta Nicolase Sarkozyho do funkce v květnu 2007.

Stávkující protestují proti reformním snahám vlády v době prohlubující se ekonomické krize, kdy prudce roste nezaměstnanost. Sarkozy i premiér François Fillon dali ale najevo, že vláda od svých opatření neustoupí.

Zaměstnanecké odbory, které obviňují stát z hození středních a nižších vrstev přes palubu, se domluvily na společné stávce, aby dodaly protestu na razantnosti. Zasažena by měla být státní správa, justice, banky, pošty, telekomunikace, energetický sektor, automobilový průmysl, některé obchodní řetězce, veřejnoprávní televize a rozhlas. Nejcitelnější bude výrazné omezení provozu hromadné dopravy, které zabrání dostat se do práce i lidem, kteří stávkovat nechtějí.

V pařížském metru by měla jezdit jen asi polovina vlaků, na příměstské železniční síti pak asi jedna až dvě pětiny. Denně v pařížské oblasti cestuje deset milionů pasažérů. Kvůli částečné stávce zaměstnanců letišť budou aerolinky rušit část letů, které by jinak nabíraly neúměrné zpoždění a překážely by dalším spojům. Na pařížském letišti Orly bude zrušeno 30 procent letů a na letišti Charlese de Gaula deset procent. Státní železniční společnost SNCF předpokládá, že nepojede 60 procent rychlovlaků TGV a u ostatních spojů 30 až 40 procent. Soupravy TGV mířící do zahraničí by měly být v normálním provozu.

Vůdce odborové organizace CFDT François Chéreque řekl, že lidé mají pocit, že platí za krizi ztrátou zaměstnání, platů, sociálních jistot, ačkoli za ni nejsou zodpovědní. Podle sociologů vládne ve Francii rozhořčení, nejistota a pocit křivdy, protože vláda před rokem tvrdila, že nemá ani cent na pomoc odvětvím, která již byla v potížích, a s příchodem bankovní krize najednou byla připravena se zaručit 360 miliardami eur na oživení finančního trhu, z nichž 21 miliard již bylo použito.

Deník Libération dnes napsal, že vláda bude pokračovat v uplatňování plánu reforem, které byly vypracovány ještě před vypuknutím krize a z nichž většina je velmi nepopulární, aniž by chystala cokoli většího k oživení spotřeby. Vzniká prý "schizofrenní a nespokojená země bez motivace, kterou neuklidnilo přílišné množství prezidentových vystoupení a která cítí, že následky krize budou strašlivé, i když není s to změřit její skutečný rozsah.

Sarkozy v úterý prohlásil, že velmi dobře rozumí obavám, úzkosti a útrapám lidí, ale že nemůže zastavit odstartované reformy. Dal sice najevo, že jeho vláda je připravena "naslouchat a vést dialog", dodal nicméně, že si musí udržet chladnou hlavu a nejednat podle toho, co "se píše v novinách nebo jak kdo nejsilnější zakřičí v davu". Fillon v úterý večer ve zpravodajském pořadu televize France 2 prohlásil, že úkolem vlády není činit nějaká gesta, ale pokračovat v reformách.

Opozice obvinila vládu z "pštrosí politiky". Socialisté se na poslední chvíli snažili v úterý zviditelnit iniciováním hlasování o nedůvěře vládě, které vládní většina hravě odrazila. Krajně levicové strany podepsaly společný manifest, ve kterém vyjádřily podporu stávce.

Jestliže se vláda vesměs snažila bagatelizovat čtvrteční měření sil s odbory, které slibují hojnou účast, mluvčí vládního Svazu pro lidové hnutí Frédéric Lefebvre se neudržel, aby neobvinil odbory ze zneužívání práva na stávku a nevyhrožoval jim finančními sankcemi a zákazem činnosti. Ministr rozpočtu Eric Woerth zase varoval před tím, že stávka nepřiměřeně zablokuje chod státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi