Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mezi 315 oběťmi v Gaze je i 51 civilistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
29. prosince 2008
14:57

Izraelské letectvo v pondělí třetím dnem bombardovalo palestinské pásmo Gazy, kde od soboty zahynulo podle nejnovější bilance 315 Palestinců a 1420 bylo zraněno.

Podle OSN je mezi palestinskými ztrátami 51 civilistů, z nichž sedm byly děti mladší sedmi let. Palestinské raketové útoky od soboty usmrtily dva Izraelce. Izrael v pondělí prohlásil oblasti svého území přiléhající k pásmu Gazy za uzavřenou vojenskou zónu. České velvyslanectví v Tel Avivu Čechům nedoporučuje cestovat nejen do pásma, ale ani do jeho okolí.

Terči náletů izraelských letadel byl v pondělí areál Islámské univerzity v Gaze a budova ministerstva vnitra, která je prvním vládním objektem zasaženým při izraelských náletech. Hamas při pozdějším raketovém útoku na izraelské město Aškelon zabil jednoho Izraelce a 15 dalších zranil. Pět z nich je ve vážném stavu. Při incidentu v Kirjat Seferu na západním břehu Jordánu pobodal palestinský dělník tři židovské osadníky, z nichž jeden je v kritickém stavu.

Izraelské ministerstvo obrany podle AFP povolilo vjezd více než stovky kamionů s humanitární pomocí do pásma Gazy. Přivezly zdravotnický materiál, potraviny, palivo, sanitky a pohonné hmoty dodané Tureckem, Jordánskem a mezinárodními organizacemi.

Podle zprávy izraelského rozhlasu podniklo izraelské letectvo v noci na dnešek 40 náletů. Hamas v pondělí vypálil téměř dvě desítky raket, z nichž osm dopadlo na Aškelon. Jedna z nich zasáhla staveniště a jednoho Izraelce zabila. Aškelon má 120.000 obyvatel a leží asi 17 kilometrů severně od pásma Gazy.

Izraelská média v pondělí s odvoláním na nejmenované palestinské kruhy informovala, že při útocích v pásmu Gazy byl zraněn i izraelský voják Gilad Šalit, který je už přes dva roky v zajetí palestinských radikálů. Izraelské bezpečnostní kruhy ale označily tuto informaci za málo pravděpodobnou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi