Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

"Létající boty" se po útoku na Bushe dostaly do řečí

Vlaďka sice také nosí podpatky, ale většinou si hověla v gumových pantoflích
Vlaďka sice také nosí podpatky, ale většinou si hověla v gumových pantoflích  (Autor: Tomáš Martínek)
16. prosince 2008
15:28

Britský denník Daily News přišel se zajímavým zjištěním. Boty, které jen o vlas nezasáhly George Bushe při jeho 'irácké rozlučce' jsou během chvíle mezinárodně slavné.

Zatím co nabídky movitých arabů se podle ruského serveru RIA Novosti šplhají do miliónů dolarů, mezi obyčejnými lidmi se boty ihned staly stejně populární...

"Chci něco, co hodím po manželce..."

Do obchodního domu Macy's v losangeleském Canoga Parku přišel v pondělí ráno mladý muž a požádal o nějaké hodně těžké boty. "Těžké?" ujišťoval se prodavač Boris Amirzada. "Ale to nebude pohodlné," varoval ho. "Jo," trval na svém zákazník. "Chci něco, co budu moct házet po manželce. Když se můžou házet boty po prezidentovi, tak po manželce taky."

Příhoda, kterou líčí na svých internetových stránkách losangeleský deník Daily News, není vtip. Amirzada se sice zákazníkovu požadavku zasmál, ale pak mu prodal pár černých polobotek značky Bostonian Tahoes a velikosti 42.

Nejvíce politiky v obchodech s obuví?

Incident, při němž musel americký prezident George Bush při tiskové konferenci v Bagdádu v neděli uhýbat před botami, které po něm hodil irácký novinář, rozvázal lidem jazyky. Reakce sahající od znechucených až po čistě pobavené se logicky nejčastěji přetřásají v obchodech s obuví. "Bylo to rozpustilé," míní Marlene Marquezová, pomocná manažerka obchodu Off Broadway Shoes ve Woodland Hills. "Neublížilo mu to."

Případ Bush versus reportér Muntadar Zajdí nepochybně zaujme své místo v dějinách bot, jež vstoupily do politiky. Mezi ně patří především sovětský vůdce Nikita Chruščov bušící botou do stolu v OSN, 1060 párů bot filipínské první dámy Imeldy Marcosové, polobotky značky Ferragamo za 520 dolarů (10.000 korun), které si během předvolební kampaně obul neúspěšný republikánský kandidát John McCain, či fotografie illinoiského guvernéra Adlaie Stevensona II. s dírou v podrážce.

Vyberte si boty, které se vám dobře "hodí"

Nedělní střet módy a politiky byl výmluvný a srozumitelný i pro ty lidi, kteří si za normálních okolností pletou sandál a skandál. Aneb jak říká Marquezová, když už člověk má něčím hodit, měl by si vybrat něco pěkného. Na regálu s pánskou obuví ukazuje, co by podle ní ideálně splnilo účel, pokud člověk pocítí náhlé nutkání k ataku.

"Tyhle šoférské mokasíny Guess jsou hezké," říká. "Snadno do nich vklouznete, snadno z nich vyklouznete. Jsou lehké, a tak vám při napřažení nepoškodí loket a jejich čtverečkovaná podrážka zaručuje pádný dopad." A to vše za cenu 69.90 dolarů (1400 korun). Alternativou by mohly být o deset dolarů levnější polobotky Steve Maddens nebo luxusnější pár bílých zimních Soho Labs za sto dolarů.

Hod botou je třeba trénovat

Marquezová ví, o čem mluví - na poli balistických bot má prý své zkušenosti. "Chodila jsem s jedním pánem," vypráví. "Pozval mě do restaurace, já jsem si odskočila na 'dámy' a když jsem se vracela ke stolu, byla tam u něj nějaká ženská a mluvila s ním. Bodla mě žárlivost. Měla jsem boty na vysokém podpatku, a tak jsem po ní jednu hodila. Ale minula jsem," dodává.

Losangeleská policie z poslední doby nemá žádný záznam o útoku provedeném s pomocí bot, ale není pravděpodobné, že by se dal takhle specifický incident dohledat, protože by spadal do kolonky bití či útoku. V roce 1988 byl nicméně jistý Samuel Duran, kterému tehdy bylo jednačtyřicet let, odsouzen za to, že zaútočil botou na losangeleského stavebního inspektora a připravil ho o oko.