Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zavražděný patriot Olin byl duší Brodu! Do nebe mu hráli zdrcení kamarádi

Autor: dce, sch - 
4. března 2015
16:14

Ve smuteční síni hřbitova v Uherském Brodě se sešly stovky lidí. Místní se loučili s místním patriotem Olřichem K., který se stal jednou z obětí masakru v restauraci Družba. Minulý týden tu šílený střelec bez očividného důvodu brutálně zabil osm lidí a následně zastřelil i sebe.

Oldřicha K. znalo v Uherském Brodě mnoho lidí. To potvrzuje i dav přibližně sedmi set lidí, který přišel na jeho pohřeb do smuteční síně místního hřbitova. Oldřich se zasloužil o významný rozvoj folklóru v Brodě i okolí. Také patřil do spolku Uherskobrodští patrioti.

Byla to neskutečná osobnost Brodu,“ uvedla Oldřichova přítelkyně Miroslava Poláková. V Brodě se Oldřich zasazoval o kulturní vyžití – organizoval všemožné akce, přispíval do časopisů a věnoval se muzice. „On byl vždycky duší folkloru v Brodě, nechyběl jako organizátor při žádné větší akci,“ prohlásila jeho bývalá kolegyně. 

Olda byl velmi společenský člověk, měl rád lidi. Výborný zpěvák, tanečník a hudebník. Zůstane nám v paměti, byl originální a svůj. Své nápady vždy dokázal uskutečnit. Snažil se každému pomoci, komukoli, kdo se na něj obrátil kvůli organizaci folklorních akcí. Hodně se věnoval kultuře,“ dodala.


Oldřichovi na pohřbu zahrála cimbálová kapela sestávající z jeho kamarádů, pro které to bylo to nejtěžší hraní, které si nikdy nedokázali představit. Bylo to jejich první hraní bez Olina, všechny skladby dnes hráli v molové tónině, ve které se hrají smutné písně. 

Rodina si nepřála kondolence a po pohřbu se tak všichni pomalu rozešli. Lidé si ještě poplakávali navzájem na rameni. Všichni vzpomínají na skvělého muzikanta a kamaráda, který pro Uherský Brod žil. Oldřich, který po sobě zanechal dospělého syna, byl po obřadu odvezen ke zpopelnění.

Tragédie se odehrála minulý týden v úterý, kdy kolem poledního do místní restaurace Družba přišel Zdeněk K. a zastřelil osm lidí. Pak zbraň otočil proti sobě. Některým hostům restaurace se podařilo utéct zadním vchodem.

joynkaa ( 4. března 2015 19:02 )

Je mi to moc líto. Patřil k rodině mého snoubence a než jsem ho stačila poznat, stala se tak strašlivá věc Ať je Vám země lehká, pane Oldřichu.

Zobrazit celou diskusi