Na Česko útočí 'žlutá epidemie'

Žloutenka
Žloutenka  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Zpravodajové Blesku - 
20. září 2008
05:00

Čechy zasáhla epidemie žloutenky typu A. Z Prahy se šíří dál a počet nemocných je alarmující! Čtěte vše této o nemoci a hlavně, jak se jí bránit!

Úřady vydávají letáky, jak se před nákazou chránit a přistupuje se k 'plošnému očkování v ohnisku nákazy'. Přeplněné nemocnice hledají řešení, kam nově nakažené umístí.

Počet nakažených žloutenkou typu A v roce 2008 Počet nakažených žloutenkou typu A v roce 2008 | Blesk

Původním ohniskem nákazy byli pražští narkomané. Infekce se ale rozšířila i do nerizikových skupin a přerostla za hranice metropole.

"V současnosti je u nás hospitalizováno 13 osob nakažených žloutenkou, což je asi polovina naší volné kapacity. Pokud by se situace zhoršila, otevřela by se pro infekční pacienty jedna stanice na plicním oddělení," uvedla mluvčí pardubické krajské nemocnice Ivana Faiklová.

Žloutenka se vyskytla i v jihočeském kraji. Na Táborsku tato nemoc dokonce uzavřela kuchyni základní školy. Onemocněla tady jedna z kuchařek. " Žáci s pracovnicí do kontaktu nepřišli, nařídili jsme ale zvýšený zdravotnický dozor některým zaměstnancům jídelny a důkladný úklid a dezinfekci jídelny, kuchyně, nádobí i WC," uvedl krajský hygienik Zdeněk Velikovský.

Jídelna by měla být zavřena až do úterý a poté má škola sestavit náhradní tým na vaření. Spolupracovnice nemocné ženy budou v karanténě až téměř do konce října.

Kdy zabere očkování
Možnou ochranou před infekcí je očkování. "U vakcíny nastupuje obranný efekt zhruba 14 dní po první dávce," vysvětluje hlavní hygienik ČR Michael Vít. Pokud dochází k vakcinaci v místě ohniska nákazy, podává se jedinci pouze jedna dávka ze tří. Ta dokáže ochránit na dobu zhruba od jednoho roku do dvou let. Lidé, kteří byli v ohnisku nákazy, například blízcí nemocného, spolužáci apod. jsou kromě vakcinace ještě 50 dní pod lékařským dohledem.


Co můžeme udělat sami
• Myjte si často ruce! Pravidelně po cestování MHD, po styku s penězi, před každým jídlem, po použití WC atd.
• Vyměňte látkové ručníky a utěrky za jednorázové papírové! To se týká i zařízení jako jsou školy, restaurace, veřejné WC apod.
• U stánků a v bufetech upřednostněte papírové tácky, kelímky a umělohmotné příbory před omývaným nádobím!
• Pečlivě omývejte zakoupenou zeleninu a ovoce! Jen otření utěrkou nebo rychlé opláchnutí nestačí.
• Ovoce se slupkou nejprve opláchněte. Slupku loupejte pouze omytýma rukama. Při krájení ovoce či zeleniny postupujte podobně.
• Upřednostňujte tepelně upravenou zeleninu. Při její přípravě dbejte na to, aby se vařila alespoň pět minut.

Žloutenka typu A
Infekční zánět jater (hepatitida) - lidově žloutenka - je nemoc, kterou vyvolávají viry, napadající a poškozující játra. V současnosti je známo 5 typů žloutenek z nichž základní jsou tři A, B, C.

Typ A neboli nemoc špinavých rukou. Vstupní branou infekce jsou ústa. Viry se do těla dostávají s neumytým jídlem, špinavýma rukama apod... Inkubační doba žloutenky je 14 - 50 dní. Nemoc je nejvíce nakažlivá v době před 'zežloutnutím', tedy ke konci inkubace. Hepatitida typu A nezanechává trvalé následky. Ve zhruba 10 % případů je ale doprovázena vážnými komplikacemi. Vzácně může nastat i selhání jater a smrt. Na tento typ je očkování.

Varovné signály
Začátek nemoci může být velmi nenápadný a podobá se běžné viróze. "Vyskytnout se mohou bolesti břicha, zvracení, teploty, únava, průjem a bolest svalů," vysvětluje primářka Infekční kliniky pražské nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. K příznakům mohou patřit i zánět spojivek, rýma, zvětšené a citlivé uzliny či bolest v pravém podžebří. Následně dochází ke zežloutnutí kůže a očního bělma, svědění pokožky, ztmavnutí moči a zesvětlání stolice. Prodělaný typ žloutenky je možné chytit pouze jednou za život.

Jak se léčí
Nekomplikovaná žloutenka trvá 2 - 4 týdny. U dětí většinou bývá lehčí průběh než u dospělých. "léčba nemoci spočívá především v klidu a dietě. Podávají se také infuze," vysvětluje primářka Hana Roháčová.

Rekonvalescence je v řádu měsíců a vyžaduje dietu, ve které nesmí být přepálené tuky, kořeněná jídla a alkohol.