Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na pivo? Jedině po výplatě! Po Prazdroji nejspíš zdraží i další pivovary

Sdružení přátel piva vyhlásilo letošní vítěze ankety
Sdružení přátel piva vyhlásilo letošní vítěze ankety  (Autor: profimedia.cz)
Autor: kyc, ČTK - 
6. listopadu 2011
16:01

Pokud si rádi zajdete na jedno, dvě či více piv, tak si v brzké době s sebou do hospody vezměte i nabitější peněženku. Plzeňský Prazdroj už oznámil, že zdraží, a zřejmě nebude sám. Ostatní pivovary totiž zvýšení ceny rovněž nevylučují. Zdražování je reakcí na stále vyšší náklady na energie a sladovnický ječmen.

Prazdroj vyšší ceny plánuje už od prosince, a to zhruba o padesátník na půllitr. K Plzni se však zřejmě budou přidávat i další pivovary. „Je otázkou, jak se budou dále vyvíjet ceny surovin a energií. Pokud by se zvýšily skokově, museli bychom nějakým způsobem reagovat,“ potvrdila Barbora Burešová, mluvčí skupiny K Brewery, která ovládá a provozuje sedm menších a středních pivovarů.

Další pivovary zatím zdražování odmítli komentovat. Podle manažera společnosti Heineken ČR Jiřího Hauptmanna pivovar teprve připravuje nový ceník produktů. "V tuto chvíli bohužel nemohu komentovat, co v něm bude," řekl Hauptmann. Připustil však, že při výrobě piva výrazně vzrostla cena sladu. Podle něj až o 20 procent.V Česku má Heineken rozsáhlé portfolio značek, které obsahuje mimo jiné Krušovice, Zlatopramen, Starobrno nebo Březňák.

K případnému zdražování se vůbec nechtěl vyjadřovat Staropramen. "Držíme se zásady, že změny cen konkurence nekomentujeme," řekl ČTK jeho mluvčí Pavel Barvík. Společnost Pivovary Staropramen je dvojkou na českém trhu s pivem. Loni v tuzemsku a na zahraničních trzích prodaly 2,8 milionu hektolitrů piva.

demiro ( 6. listopadu 2011 21:18 )

Tady jde o to, pokecat u piva s kamarády a nechlastat doma sám.

zlymikes ( 6. listopadu 2011 18:48 )

souhlasím s drazorem- ač vypomáhám v hospodě v kuchyni,dávám si pivánko doma.A za jedno tam mám z Kaufu dvě /dia/.Ale ono top není jen v tom,že by putykáři měli takovou marži.Oni mají vyšší nákupní ceny,resp. obchodní řetězce nakupují ve větším množství a proto mají slevy a mohou prodávat levněji. Konkrétně nákupka piva pro hospodu 11 st. je kolem 12 korun,tedy je vyšší než prodejní cena v marketu.Takže ten putykář má na konečné ceně cca 40 %.A každé zvýšení ceny pivovaru zanmená čím dál bližší konec malých putykářů.

marie60 ( 6. listopadu 2011 18:13 )

To už dávno neplatí!

drazor ( 6. listopadu 2011 17:44 )

Cena běžné desítky v obchodě 6-10Kč,dle značky. Cena běžné desítky v hospodě 15-30Kč,tak mě napadá proč si dát jedno v hospodě když můžu mít 3.piva stejné značky doma.Buď si dám 1.pivo v hospodě ve společnosti přátel nebo si dám 3. doma.Kdo si rád pokecá tak si musí připlatit.

demiro ( 6. listopadu 2011 17:13 )

Jo, jo zdražte opět pivo a pokud nemáte odbyt na export, tak rovnou zavřete pivovary, protože lidé už nebudou mít peníze, už teď jsou hospody poloprázdné.

Zobrazit celou diskusi