Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trest pro žáky: Zlobíš, maž na záchytku!

Osamocený školák: tak to někdy vypadá v Rýmařově, když neposedný žák zpytuje svědomí v záchytné třídě.
Osamocený školák: tak to někdy vypadá v Rýmařově, když neposedný žák zpytuje svědomí v záchytné třídě.  (Autor: Profimedia)
Autor: Jiří Krušina - 
19. března 2010
05:10

Učitelé po celé republice bojují při svých hodinách s žáky, kteří vyrušují, mnozí z nich jsou notoričtí darebáci. Na většině škol tito žáci, když dojde učiteli trpělivost, končí na školní chodbě. V Rýmařově tomu tak není. Tady musí odejít na ´záchytku´.

„Záchytka je přezdívka pro záchytnou třídu. V ní končí žáci, kteří během výuky opakovaně vyrušují,“ řekl Blesku ředitel školy Miloslav Horký. V této třídě na nezbedy čeká pedagog, který dohlédne na to, aby si žák splnil zadané úkoly.

Po skončení hodiny se vrací zpět, do své mateřské třídy. Učitele v záchytné třídě před další hodinou střídá kolega. Pedagogové tu slouží zdarma. Na každého vyjde dohled nad třídou jednou týdně.

Existence školní záchytky vyvolává debatu

„Se všemi kolegy jsme dospěli k jednoznačnému názoru, že tato třída prospívá výuce. Když odejdou ti, kteří ruší, má celá třída klid na učení. A když se v záchytné třídě sejdou tři neposední žáci na hodinu, učitel je lehce zvládne a i oni si své úkoly také splní,“ řekl zástupce ředitele Jan Jablončík.

Záchytná třída vyvolává debaty i u odborné veřejnosti. Dětská psycholožka Pavlina Kurzová mluví o zajímavém nápadu: „Neznám sice prostředí dané školy. Věřím však, že pracovat s dětmi, které notoricky vyrušují, není snadné. Záchytná třída jistě uleví ostatním dětem ve třídě i kantorům. Tak tedy proč ne.“

S novým postupem nemá problém podle Českého rozhlasu ani Česká školní inspekce a možná je jen otázkou času, kdy ´záchytka´ bude na každé škole.

 

Záchytnou třídu si nemohou vynachválit ředitel školy Miloslav Horký (vpravo) a jeho zástupce Jan Jablončík. Záchytnou třídu si nemohou vynachválit ředitel školy Miloslav Horký (vpravo) a jeho zástupce Jan Jablončík. | Profimeda.cz, Jiří Krušina

bjutifl ( 20. března 2010 15:27 )

Se vším souhlasím A ta poznámka k romštině....... no nedé mi to, abych si nerejpla do Blesku. Ten má tu drzost zařadit článek Romština do škol... mezi nejdiskutovanější a přitom u něj didkuzi zrušil. To si z nás všech dělá Blesk blázny?

richen ( 20. března 2010 12:27 )

Díky za skvělý nápad!!! Rodiče své "výlupky" velmi často brání, osočují učitele, že si na ně zasedl, omlouvají všechny průšvihy a hledají viníky všude okolo, místo aby si své nevychované ratolesti srovnali a dohlédli na plnění školních povinností. Ono je jednodušší hodit vinu na někoho jiného. Takhle aspoň jeden grázlík neruší ostatní, kteří by se chtěli v klidu vzdělávat a díky jeho "zhovadilostem" to není možné. Fandím tomuto nápadu. Jen houšť a větší kapky.

gevi ( 19. března 2010 20:05 )

Promiňte, ale kolik rodičů by na základě pokynů ze školy mohlo doučit dítě třeba úpravu algebraických výrazů, ale stačí obyčejné ekvivalentní úpravy rovnic, nebo učivo chemie (třeba oxidační číslo), fyziky nebo angličtiny, němčiny apod.

bjutifl ( 19. března 2010 18:01 )

Tím co jste právě napsala, jste vlastně potvrdila, že má anka pravdu, že váš první příspěvek postrádá logiku.

slepenina ( 19. března 2010 17:51 )

Právě to je asi to, že tyto rodiče jen honí karieru a peníze a děti je nezajímají, jen prostě jim vše koupit a dát a myslí si, že je to tím už skončené, ale opak je pravdou. Určitě se v každém prostředí najdou problémové děti, ale hodně záleží právě na rodičích. Bohužel tohle je tak nějak dané v dnešní době, že rodiče na děti nemají čas a tak to podle toho vypadá. Výchova dítěte se základá na tom, že prostě věnuji dítěti i svůj veškerý volný čas až na nějaké vyjímky.

Zobrazit celou diskusi