Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pošťákům se nevyhýbejte, obsílka vás dostihne

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Renata Vyšínová - 
29. června 2009
05:00

Od 1. července klidně otevřete pošťákovi, i když nese dopis, kterému byste se nejraději vyhnuli. Díky novele několika zákonů nastává revoluce v doručování úředních listin. Vyhnout se převzetí obsílky bude téměř nemožné. Podrobnosti se vyplatí znát nejen firmám, ale i běžným občanům.

Od července začne platit novela zákona, díky níž mohou začít úřady s firmami komunikovat prostřednictvím datových schránek. Místo »papírového « dopisu s pruhem vám poštu elektronicky pošlou právě do této schránky. Samozřejmě bude čas na přechod z »papíru« na data - nejpozději si ale firmy musí datové schránky aktivovat k 1. 11. 2009.

Co je datová schránka?

Jde o obdobu e-mailové schránky, vstup do ní bude přes počítač a přes heslo, které vám určí a zašle ministerstvo vnitra. „Do konce září bude každé právnické osobě zapsané do obchodního rejstříku ministerstvem vnitra datová schránka zřízena automaticky a budou jí zaslána přístupová hesla. Schránka se aktivuje buď přihlášením, nebo automaticky do 15 dní ode dne doručení přihlašovacích údajů. Po aktivaci budou úřady komunikovat pouze jejím prostřednictvím,“ vysvětluje Markéta Tvrdá z advokátní kanceláře Lovells. Schránku je dobré kontrolovat alespoň jednou týdně a jistě se vyplatí si aktivovat ohlášení nové zprávy formou SMS na váš mobil.

Dokument uložený v datové schránce je považován za doručený v okamžiku, kdy se do datové schránky přihlásíte. „Pokud se nepřihlásíte do 10 dnů, považuje se za doručený právě desátým dnem,“ upřesnila advokátka Markéta Tvrdá.

Kdo a jak si může pořídit datové schránky

Klasické obálky nemizí

Každému se vyplatí si ověřit, na jakou adresu chodí »úřední« pošta. Ačkoli obyčejným lidem ještě klasické obálky chodit budou, mění se pravidla jejich doručování. „Nepodaří-li se poštovnímu doručovateli předat vám zásilku do vlastních rukou, zanechá výzvu s upozorněním, kde se zásilka nachází. Pokud si ji do deseti dnů (do 15 dnů při komunikaci s finančním úřadem) nevyzvednete, považuje se za doručenou a bude vhozena zpět do vaší poštovní schránky,“ říká advokátka. Soudní zásilky do vlastních rukou budou v případě vaší nepřítomnosti vhozeny do schránek rovnou. „Nikoho nebude zajímat, jestli jste dopis otevřeli a s jeho obsahem se seznámili, prostě je brán jako doručený,“ dodala Markéta Tvrdá.

„Nemáte-li schránku, bude zásilka vrácena soudu a vyvěšena na jeho úřední desce. Desátým dnem od vyvěšení bude považována za doručenou, bez ohledu na to, zda jste si ji vyzvedli nebo přečetli,“ uvedla advokátka.

Hlídejte si své schránky!

Díky této novince se rozhodně vyplatí každému člověku, podnikateli i firmě, aby si ověřil, zda je jeho doručovací adresa v pořádku! Pokud se dozvíte o doručení zásilky, kterou jste neměli možnost číst, lze se bránit. Návrh na neúčinnost doručení je nutné podat do 15 dnů od chvíle, kdy jste se o zásilce dozvěděli. „Pro soud nebude omluvitelným důvodem to, že se na uvedené adrese nezdržujete. Pomůže snad to, že jste byli na dovolené, v nemocnici či podobně, ale budete to muset dokázat,“ upozornila Markéta Tvrdá.

anasyi ( 29. června 2009 13:10 )

a tohle s tim dorucovanim,je zase prevzate z EU?

monjja ( 29. června 2009 12:37 )

Přesně tak...každej může blábolit, co se mu zlíbí, ale soud mu stejně neuvěří, ono je to právě dělaný na takový ty zmetky, co se tomuhle ze zásady vyhejbaj a přála bych vám to slyšet...já to asi vyhodil s letákama...já to asi nedostal...já se 10x stěhovala....mno, tohle už zaplať pánbu nebude platit, prostě se to vhodí do schránky a desátej den je považovanej za den doručení, ať už to máš, nebo ne...to je SUPER!! Jen je mi líto těch pošťaček, co s tim budou mít spoustu práce navíc. Kdo se nemá před čim ukrejvat, nebude mu to vadit, kdo se má nad čim zamejšlet, nechť to udělá, protože to, co z tohohle plyne, to už není žádná sranda!

wrunx ( 29. června 2009 08:31 )

OK máš kromě impertinence zjevně vycucané z prstu, nějaký konkrétní argument (pokud znáš význam toho slova)?

jindraa ( 29. června 2009 08:28 )

on ti nikdo nic dokazovat nemusi, a v tom je to kouzlo....Ty muzes blabolit ,co se ti zlibi ,ale nikoho tve duchaplne vymluvy zajimat nebudou. Takze by te to vzrusovat melo.......

jindraa ( 29. června 2009 08:26 )

Schizofrenie je previt........zejmena, kdyz se jeste smicha s vrozenou blbosti......clovicku, jdi se lecit, mozna jeste neni pozde.......

Zobrazit celou diskusi