Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výstava zločinu: Zbraně masových vrahů i sud z kauzy Orlík

zločin, kriminalita, výstava
zločin, kriminalita, výstava  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: Vlastimil Staňa - 
3. listopadu 2008
18:50

FOTOGALERIE: Vůbec poprvé mohou lidé vidět věci používaných například vrahy, seznámit se s prací expertů z Kriminalistického ústavu. V Muzeu policie v Praze je nově otevřena výstava Kriminalistika proti zločinu.

Za 50. let existence Kriminalistického ústavu se pracovníci podíleli také na objasnění vražd ze zámých případů, třeba kauzy Orlík, či 'lesního vraha' Kalivody.

Kriminalistický ústav v Praze si letos připomíná 50. let existence. Kromě pomoci vyšetřovatelům známých vražd se podílí také na objasnění padělání obrazů, identifikaci obětí tsunami, vloupání do trezorů, odhalení drogové kriminality, identifikaci rukopisů a na dalších případech.

"Zajišťujeme v ústavu zhruba 20 různých expertíz v pěti oborech. Některé trvají pár hodin, jsou ale i několikaměsíční. Před 20 lety jsme dělali ročně asi šest tisíc expertíz, dnes až 15 tisíc ročně. Jsme špičkovým pracovištěm uznávaným také ve světě," řekl Blesku ředitel ústavu Emil Vančo. Blesk už dnes ví, co na výstavě můžete vidět. Některé expertízy i s věcmi z případů vám představíme.

zločin, kriminalita, výstava zločin, kriminalita, výstava | Jiří Rubeš

Mina z Vranovské přehrady

V srpnu 1983 našel potápěč na dně Vranovské přehrady podivnou velkou 'kouli'. Z nálezu se nakonec vyklubala námořní mina. Měla sloužit na konci 2. světové války k vyhození do povětří přehradní hráze při ústupu německé armády. 6. srpna byla velká mina odpáleny pyrotechniky.


kriminalita, zločin, výstava kriminalita, zločin, výstava | Jiří Rubeš

Sud-rakev z kauzy Orlické vraždy

"Lidské tělo se do sudu rozhodně vejde," tvrdil před komplici Vladimír Kuna. V gangu zločinců měl roli odklízeče mrtvol zavražděných lidí. Karel Kopáč vraždy plánoval a Ludvík Černý byl popravčím, oběti střílel. V tomto sudu a dně Orlické přehrady u Žďákovského mostu tělo pražského podnikatele Leonerta Lipovského. Toho Kuna zastřelil v lednu 1992. Sud vytáhli policisté až v červenci 1995. Na snímku je záznam Černého z detektoru lži, i s jeho podpisem.


 

kriminalita, zločin, výstava kriminalita, zločin, výstava | Jiří Rubeš

Zabil ho elektrický proud

Na jednom z pracovišť ústavu odborníci zkoumají a dávají odpovědi na otázky kriminalistů z oboru elektrotechnických expertíz. Zkoumají tady elektrická zařízení ve spojení s trestným činem. Tady je například vidět ruka zabitého zloděje elektrickým proudem. Ještě v dlani svírá dláto...


 

kriminalita, zločin, výstava kriminalita, zločin, výstava | Jiří Rubeš

Pistole 'lesního vraha' Kalivody

V Kriminalistickém ústavu zkoumali při balistické expertíue také pistoli Glock 'lesního' vraha Viktora Kalivody. Tohle je originál vražedné zbraně. Pistolí Kalivoda 13. října 2005 zabil manželský pár (muž +70, žena +64) na Brněnsku. Čtyři dny poté zastřelil v lese podnikatele z Kladna (+44). Vzdálenost mezi místy vražd byla 186 kilometrů. Expertíza potvrdila, že tři lidé byli zastřeleni stejnou zbraní!


zločin, kriminalita, výstava zločin, kriminalita, výstava | Jiří Rubeš

Z lebky určí kdo je obětí

Mezi skupiny odborníků v ústavu patří ti z pracoviště antropologických expertíz. Zajišťují pro kriminalisty kompletní vyhodnocení kosterních nálezů. Speciálními metodami jsou experti schopni srovnat například lebku s obličejem pohřešované osoby. K tomu třeba slouží superprojekce, promítnutí lebky do portrétu člověka nebo rentgenového snímku hlavy.


Výstava Kriminalistika proti zločinu

Uvidíte tady případy, kdy znalecké zkoumání vedlo k dopadení pachatele nebo významnou měrou pomohlo k jeho usvědčení. Mnohdy jde o případy, o kterých čtenáře Blesk podrobně informoval. Výstyva je otevřena od 4. listopadu do konce června příštího roku. Kde? Muzeum policie v ulici Ke Karlovu na 'patě' Nuselského mostu. Vstupné: Děti, studenti a důchodci - 10Kč, dospělí - 30 korun a rodinná vstupenka - 50 Kč.