Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Squatt není pouze o obsazení domu

Fotografie
Mezinárodní symbol squatterů  (Autor: internal)
Autor: psp - 
30. září 2008
15:38

Squat je pro mnoho lidí synonymem nelegálně obsazeného domu, jehož obyvatelé svým nepořádkem obtěžují své okolí. Je tomu ale skutečně tak?

Původní myšlenkou squatingu, tak jak vznikl v Západní Evropě byl sociální protest proti cenám bytů a domů, díky nimž si spousta mladých nemůže dovolit vlastní bydlení.

Squatterům nešlo pouze o přespávání v opuštěných domech, ale přetvářeli je často na kulturní a sociální centra pro pořádání výstav, koncertů atd. nejen pro mladé, ale pro všechny vrstvy obyvatelstva.

Mezinárodní symbol squatterů Mezinárodní symbol squatterů | wikipedia.org

Mezinárodní squatterský symbol

Squatteři si záměrně často vybírají dlouhodobě opuštěné chátrající domy, které svépomocí částečně opraví a zabrání tak jejich dalšímu chátrání. Squaterství je nejrozšířenější ve velkoměstech.

Jedním ze nejproslulejších zahraničních squattů byl kodaňský Ungdomshuset (v doslovném překladu „Dům mladých“), který fungoval v letech 1982 až 2007 jako centrum undergroundové hudební scény a místo setkávání různých anarchistických a levicových skupin. Celým squatterským městečkem je pak Christiania někdy také označována jako Freetown Christiania (dánsky: Fristaden Christiania), která vznikla v roce 191. Rozkládá se na 34 hektarech a žije v ní 850 obyvatel. Obyvatelé Christianie si své příbytky svérázně vyzdobily a celá oblast se tak stala cílem řady turistů.

Vstup do Christianie Vstup do Christianie | wikipedia.org

Vchod do Christianie

V ČR není squaterství příliš rozšířené

Obsazení neobydleného domu nebo bytu může může posuzováno jako trestný čin podle § 249a trestního zákona (neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru).

Na začátku devadesátých let bylo v Praze založeno několik squatů Byl mezi nimi např. dům v ulici Podplukovníka Sochora na Letné, dům U Zlaté lodi v Náprstkově ulici na Starém městě, kolonie Buďánka na Praze 5 nebo usedlosti Ladronka a Šafránka. Všechny tyto squaty byly však po vleklých tahanicích s magistrátem zrušeny a squatteři za asistence policie vystěhovány. Naposledy byli squatteři policí vystěhováni loni na konci června z opuštěné vily Emilka v Tiché Šárce. Z mimopražských squatů byly zlikvidovány například squat Paluba v Písku nebo ZaVraty v Mostě.

Squat Milada Squat Milada | Jiří Hadač

Squatt Milada

V současnosti nejslavnějším českým squattem, který se v poslední době několikrát ocitl v hledáčků médií,je vila Milada v Troji. Psi jeho obyvatel řádili v pražské ZOO, pokousali pošťáka a roztrhali také několik zvířat místním obyvatelům. (více zde)

Těm již dávno s obyvateli squattu došla trpělivost a stěžují si na liknavost úřadů, které podle jejich mínění se squattery nic nedělají. Bojují přitom se squattery již více než deset let.

Nejnovějším squattem, který vznikl 1. srpna 2008, je squat Viktoria v obci Ropice u Českého Těšína.

Obyvatelé squattů se nerekrutují pouze z nejnižších společenských vrstev. Život ve squattu si vyzkoušela řada dětí stavných rodičů. Z těch českých můžeme zmínit dceru populární moderátorky Haliny Pawlovské, syna bývalého ředitele České televize a vedoucího prezidenstké kanceláře přezidenta Václava Havla Iva Mathého, kteří žili spolu ve squattu Ladronka.