Rakovina jater už není nemoc starých: Zabíjí stále mladší, na vině je obezita

Autor: Lukáš Štěrovský - 
4. srpna 2025
08:50

Rakovina jater, která byla kdysi považována za nemoc starších lidí s hepatitidou (zánětem jater) nebo závislostí na alkoholu, teď útočí v plné síle i na třicátníky a čtyřicátníky. A podle odborníků bude hůř – do roku 2050 se má počet případů u lidí pod 50 let víc než zdvojnásobit!

Podle nové rozsáhlé studie zveřejněné v prestižním časopise The Lancet bylo v roce 2022 zaznamenáno zhruba 870 tisíc případů rakoviny jater, do poloviny století se však toto číslo vyšplhá na 1,52 milionu ročně! Největší nárůst přitom bude ve věkové skupině právě do 50 let. Úmrtnost má přitom stoupnout z 760 tisíc na 1,37 milionu ročně.

Až 60 % všech případů onemocnění lze přitom podle vědců snadno předejít zdravým životním stylem a omezením alkoholu.

Může za to obezita

Jednou z nejrychleji rostoucích příčin rakoviny jater je právě epidemie obezity a s ní spojené onemocnění zvané MASLD, tedy tuková degenerace jater spojená s metabolickými poruchami.

Právě vliv nadváhy na onemocnění dramaticky poroste. Odhady hovoří o tom, že v roce 2050 bude každý 10. případ rakoviny jater způsobený právě obezitou!

Přežití této kruté nemoci přitom není nic snadného. Britský Dail Mail píše, že jde o jednu z nejtěžších forem rakoviny, jen 5 až 30 % pacientů se dožije pěti let od diagnózy.

Video  Cirhóza jater: příčiny, příznaky a léčba  - Videohub
Video se připravuje ...

Miloslava Koryčánková ( 15. srpna 2025 16:53 )

"Bezpečné" množství fruktozy je 15 až 25 g za den. Toto množství většinou spotřebujeme v přirozené formě v ovoci, medu, průmyslově vyráběné sladidlo je navíc a nežádoucí, škodí.

Miloslava Koryčánková ( 15. srpna 2025 16:51 )

Cukr metabolizuje na tuk jen z 5 %, cukr je tedy 8 x zdravější než fruktoza. Fruktoza na rozdíl od cukru nepůsobí na centrum sytosti, nehlásí, že jídla už máme dost, že nemáme dál jíst a tak lidé. kteří jedí fruktozu dlouhodobě spotřebovávají o 20 ař 30 % více "kavlitního" jídla. Fruktoza se tak stává "dobrou" základnou pro těžkou formu obezity. Dřív byl téměř v každém okresním městě cukrovar, nyní máme poslední 3 cukrovary z nichž jeden Hrušovany nad Jevišovkou končí.

Miloslava Koryčánková ( 15. srpna 2025 16:38 )

Jedním z hlavních, ne-li hlavním důvodem steatozy jater (ztučnění) je postupné nekorigované nahrazování klasického cukru fruktozou, která metabolizuje přímo v játrech ze 40 % na viscerální tuk. Fruktoza je levnější a 2,5 x více sladí. Kde je? Čtěte složení výrobků: margot tyčinka, ovocné jogurty Val. Meziřičí, vánoční čoko figurky Zory Olomouc, Cappy nápoje, Rios a gelato zmrzliny, sladidla v lécích... Výrobky se stejně jmenují, ale postupně mění složení. 😨

Milan Šmid ( 6. srpna 2025 09:45 )

Za vše muže to žrádlo plné eček v super a hyper marketech ! Pečivo kupuji v soukromných pekářství uzeniny taky !Hypermarketech max vodu v Akci

Kesitnarf Satim ( 5. srpna 2025 09:01 )

No když žerou jen fastfůd a vařit neumí, tak není divu.

Zobrazit celou diskusi