Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šokující rozhodnutí ve Španělsku: Restaurace si můžou účtovat poplatek za sezení ve stínu

Autor: Mii - 
8. dubna 2024
05:00

Bouřlivou diskuzi vyvolalo prohlášení regionální vlády Andalusie, autonomního společenství na jihu Španělska. Místní úřady rozhodly, že restaurace mohou stanovovat odlišné ceny pro místa nacházející se na slunci a ve stínu. Jinými slovy – mohou návštěvníkům naúčtovat poplatky za místa, kde není takové horko. Andalusie se často potýká s velmi vysokými teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia.

O novince informuje španělský server The Olive Post, který cituje Rubena Sancheze, mluvčího místní spotřebitelské organizace Facua. Podle něj si mohou nově bary, restaurace a kavárny účtovat vyšší ceny za jídlo a nápoje servírované na místě ve stínu, nemůžou si ale účtovat poplatek za místa s hezčím výhledem.

Pokud bude chtít restaurace poplatky za stín zavést, bude to moci podle Sancheze udělat jen tehdy, pokud o tom zákazníka předem dostatečně jasně informuje. Nestačí, aby to zákazníkům řekla obsluha slovně, poplatek musí být uveden například v menu nebo na budově restaurace. Podnik se v případě nedodržení podmínek vystavuje hrozbě pokuty.

Andalusie patří mezi španělské regiony, které se pravidelně potýkají s extrémními teplotami. Zatím nejvyšší – 47,6 stupňů Celsia - byla naměřena v roce 2021 ve městě Cordoba. Oblast je zároveň populární destinací pro letní dovolené.

stoura ( 9. dubna 2024 04:45 )

Před nějakým časem ukazovali nevím už z které země dostihy Čechů na pláž kvůli lehátkům na lepším místě, něco úchvatného!!! 😃

ivana kollerova ( 8. dubna 2024 21:06 )

mate pravdu

Uživatel_5629124 ( 8. dubna 2024 18:46 )

Tak tam taky nepojedu😢

Uživatel_5650027 ( 8. dubna 2024 18:34 )

Asi budu muset přehodnotit alergii🤔😉 Bude na slunce, ale i na letně "naladěné lidi" ve fajne oblečení! To se týká i turistů ! Zkuste dobrovolně přejít Staromák přes den!!!🌞😂😁🤕🦹🦸

sekebo ( 8. dubna 2024 17:15 )

Já bych zavedl poplatek i za sezení. Kdo to má pořád obsluhovat. U baru vypít a nazdar 😁

Zobrazit celou diskusi