Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izrael chce uzavřít televizi Al-Džazíra. Netanjahu promluvil o „bezprostředním kroku“

Autor: ČTK, for - 
1. dubna 2024
19:01

Izraelský parlament se v pondělí sešel, aby schválil zákon umožňující uzavření pobočky katarské televize Al-Džazíra v Izraeli. Prostřednictvím mluvčího své strany Likud to dnes oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Večer poslanci na zákon kývli a premiér uvedl, že chce uzavření provést bez odkladů. 

Netanjahu „podnikne bezprostřední krok k uzavření Al-Džazíry v souladu s postupem stanoveným zákonem,“ uvádí se v prohlášení strany Likud.

Zákon schválený hlasy 70 poslanců ve 120členném parlamentu vybavil premiéra pravomocí zakázat vysílání a uzavřít pobočky těch zahraničních médií, která budou ohrožovat bezpečnost Státu Izrael. Proti hlasovalo deset poslanců.

„Teroristický kanál Al-Džazíra již nebude vysílat z Izraele. Hodlám okamžitě jednat v souladu s novým zákonem a zastavit činnost kanálu,“ napsal Netanjahu na sociální síti X.

Izraelská vláda už v říjnu schválila opatření umožňující dočasně zakázat působení zahraničních médií v zemi v době nouzového stavu, pokud se vláda domnívá, že sdělovací prostředek poškozuje národní bezpečnost. Al-Džazíru obviňuje Izrael z toho, že svým zpravodajstvím podporuje palestinské hnutí Hamás, s nímž od 7. října Izraelci vedou válku kvůli jeho rozsáhlému teroristickému útoku na izraelské území.

Izraelští představitelé se přes své veřejné stížnosti dosud neodhodlali proti stanici Al-Džazíra zakročit s vědomím, že Katar financoval palestinské stavební projekty v pásmu Pásmu Gazy, které všechny strany považovaly za prostředek k odvrácení konfliktu, připomněla agentura Reuters.

Od vypuknutí války v Pásmu Gazy zprostředkovalo Dauhá jednání o příměří, v jehož rámci se Izraeli podařilo dosáhnout propuštění některých z izraelských rukojmích zajatých při útoku Hamásu ze 7. října. Nynější kolo rozhovorů však patrně uvízlo ve slepé uličce.

Katar hostí politickou kancelář Hamásu i několik vysokých představitelů hnutí. V lednu Netanjahu veřejně vyzval k většímu tlaku na Katařany s cílem přinutit je k většímu tlaku na Hamás. Mluvčí izraelské vlády se dnes podle Reuters vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda hrozba uzavřením pobočky Al-Džazíry může být součástí tohoto nátlaku.

Uživatel_5766095 ( 1. dubna 2024 16:40 )

Na co Izraelci čekají, uzavření pobočky katarské televize Al-Džazíra v Izraeli je logicky adekvátním řešením bez praktik agenta Minaříka.

krapotkin ( 1. dubna 2024 16:29 )

Jak to asi provede, když tahle TV sídlí v Kataru ?

Zobrazit celou diskusi