Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bitcoin přesáhl magickou hranici 50 tisíc dolarů. Kryptoměna se nad ni dostala poprvé od 2021

Autor: ČTK - 
12. února 2024
20:44

Bitcoin dnes poprvé od roku 2021 přesáhl psychologickou hranici 50 000 USD (1,17 milionu Kč). Později ale opět sestoupil pod ni. Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměně pomáhá očekávání, že americká centrální banka (Fed) letos sníží základní úrokovou sazbu.

Ochotu investorů vkládat peníze do bitcoinu podpořil minulý měsíc i souhlas amerických regulačních orgánů s burzovně obchodovanými fondy (ETF), které mají sledovat jeho cenu. Už minulý týden byl pro bitcoin nejlepší od začátku loňského prosince.

Kolem 18:30 SEČ bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin přidával přes pět procent na 50.196 dolarů. Byl tak nejvýše od prosince roku 2021. Posléze ale opět sestoupil pod hranici 50.000 dolarů.

Významný milník

„50 000 dolarů je pro bitcoin významným milníkem poté, co spuštění spotových ETF minulý měsíc nejenže nevyvolalo pohyb nad tuto klíčovou psychologickou úroveň, ale vedlo k 20procentnímu výprodeji,“ citoval Reuters analytika Antoniho Trenčeva z kryptoměnové společnosti Nexo.

Bitcoin ožívá po sérii skandálů a bankrotů v odvětví kryptoměn, které vyvolaly otázky ohledně životaschopnosti digitálních aktiv. Od začátku loňského roku svou hodnotu ztrojnásobil. Stále se ale obchoduje pod historickým maximem téměř 69 000 USD, kam vystoupal v listopadu 2021.

„Dynamiku trhu ovlivňuje několik faktorů, včetně toho, že Čína přijala uvolněnější měnovou politiku, což vedlo ke zvýšeným nákupům aktiv, zejména bitcoinů a akcií,“ uvedl analytik James Butterfill ze společnosti CoinShares, která spravuje aktiva zaměřená na kryptoměny.

„Poptávka po spotových bitcoinových ETF zůstává silná, za poslední týden do nich přibylo 1,1 miliardy dolarů a od jejich spuštění to bylo 2,8 miliardy dolarů,“ dodal.

Nahoru zamířil i ether

Nahoru dnes zamířila vedle bitcoinu i druhá nejrozšířenější kryptoměna ether. Ve stejnou dobu posilovala o více než čtyři procenta a přesáhla cenu 2600 dolarů.

Oživení trhu s kryptoměnami pomohlo i akciím kryptoměnové burzy Coinbase, které přidávají kolem pěti procent, a rostou i akcie dalších firem navázaných na kryptoměnové odvětví.

Video  Ekonom Zahradník: Poradce nebo zmocněnec?! Slovíčkaření je směšné, vzal jsem to s nadhledem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi