Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Naděje uprostřed tvrdých bojů. Hamás propustí dvě stovky rukojmích? „Došlo k průlomu,“ tvrdí zdroje

Autor: ver - 
31. října 2023
19:13

Došlo k „významnému pokroku“ v jednáních o propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem, ale problémy stále přetrvávají, řekly CNN diplomatické zdroje obeznámené s jednáním. „Jednání probíhají velmi dobře. Došlo k průlomu,“ řekl jeden z nich. „Stále přetrvávají určité problémy, ale rozhovory nekončí a my neztrácíme naději,“ dodal.

Náměstkyně ministra zahraničí USA pro blízkovýchodní záležitosti Barbara Leafová je v katarské metropoli Dauhá na setkání s vedením země, uvedla osoba obeznámená se schůzkami.

Blíže neurčený americký představitel pro CNN uvedl, že v jednáních o rukojmích došlo k pokroku, ale „všechno je stále velmi nejisté“. Opatrně však oznámil, že došlo k „průlomu“.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant na čtvrteční tiskové konferenci na dotaz ohledně stavu jednání uvedl, že „každý potenciální komunikační kanál je možným kanálem“. „Jedna věc by měla být jasná – máme cíl a já věřím Státu Izrael a Izraelským obranným silám. Budeme se i nadále snažit dostat rukojmí a pohřešované zpět,“ řekl Gallant.

Totální blokáda

Hamás unesl 7. října v jižním Izraeli více než 200 lidí a zabil 1 400 dalších, včetně vojáků a civilistů. Mezi rukojmími jsou i občané Mexika, Brazílie, Spojených států, Německa nebo Thajska. Rozsáhlá invaze představovala nejkrvavější útok v pětasedmdesátileté historii Izraele a tamní úřady čelí kritice za to, že napadení nedokázaly předvídat.

V reakci na útok Izrael zahájil těžké bombardování Pásma Gazy a uvalil na enklávu totální blokádu. Izraelské údery zabily nejméně 7028 Palestinců, včetně 2913 dětí, uvádí zpráva palestinského ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem. Pod troskami budov se pohřešuje asi 1600 lidí, kteří zatím nebyli započítáni do statistik. Ministerstvo v pátek uvedlo, že skutečný počet obětí v Gaze bude pravděpodobně mnohem vyšší.

Organizace Human Rights Watch v pondělí uvedla, že izraelské „kolektivní trestání“ Palestinců v Pásmu Gazy je válečným zločinem.

Katar a Egypt hrají roli prostředníků mezi Izraelem, Spojenými státy a Hamásem při propouštění rukojmích zadržovaných militantním hnutím. Do dnešního dne byla osvobozena čtyři rukojmí – dvě Američanky a dvě Izraelky. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu přiznal, že „bude muset přijmout díl odpovědnosti“ za selhání zpravodajské služby své vlády. Poprvé od útoků 7. října tak promluvil o své vlastní roli v událostech, jež proběhly. 

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi