Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potlesk, zpěv i slzy za Berlusconiho: Sbohem, Silvio, loučí se Itálie s kontroverzním expremiérem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. června 2023
17:04
Autor: ČTK, Mii - 
14. června 2023
09:58

V Miláně se dnes konal státní pohřeb bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který zemřel v pondělí. V milánském dómě se obřadu, který trval lehce před hodinu, účastnili premiérka Giorgia Meloniová, prezident Sergio Mattarella i zahraniční politici. Nechyběli ani šéfové fotbalových klubů a manažeři mediální společnosti Mediaset, kterou Berlusconi založil. Rakev posetá bílými a červenými růžemi se smutečním průvodem dorazila před katedrálu ve 14:50, lidé skandovali. V Itálii byl na dnešek vyhlášen státní smutek.

Obřad začal v 15:00 SELČ. Poté, co byla dovnitř vnesena rakev, za kterou kráčely děti a přítelkyně Marta Fascinová, začal sbor zpívat. Následovala modlitba. Dcery zesnulého premiéra během obřadu nepromluvily. Pohřeb vedl arcibiskup Mario Delpini.

Uvnitř dómu bylo na 2000 lidí. Někteří lídři opozičních stran ale předem ohlásili, že se pohřbu nezúčastní. Na hřbitově u katedrály se nacházela čestná stráž, která vzdala rakvi po skončení vojenské pocty.

Ještě před odjezdem byla krátáce ukázána davu před katedrálou a premiérka Meloniová popřála upřímnou soustrast všem přítomným rodinným příslušníkům. Prezident Mattarella při průchodu kolem rakve sklonil hlavu na znamení úcty. Dav venku mezitím skandoval, že nikdo jiný jako Berlusconi už nebude. 

Šéf FIFA pohřeb nestihl

Ze zahraničí přijeli například maďarský premiér Viktor Orbán, katarský emír Tamim bin Chalífa Sání (sedí vedle italského prezidenta) či irácký prezident Abdal Latíf Rašíd. Poradce Kremlu Jurij Ušakov uvedl, že zástupci Ruska nebyli pozváni.

Z italských hostů byli na místě mimo jiné italský expremiér Mario Draghi či Fabio Capella, bývalý trenér AC Milán, klubu, jenž Berlusconi vlastnil a šéf fotbalového týmu Lazio Řím Claudio Lotito. Prezident FIFA Gianni Infantino dorazil do Milána až kolem 16:30, kvůli technické poruše letadla, pohřeb tak nestihl.

Slzy dcer, ministra i přítelkyně

Nechyběl ani ministr zahraničí Antonio Tajani, který se během obřadu rozbrečel. Slzy tekly také dceři Marině a přítelkyni expremiéra Martě, kterou doprovázeli rodiče sedící v lavicích za ní. Měla na sobě černý oblek a modrou košili a vlasy sepnuté dozadu. Dcera Eleanora přišla se závojem.

Berlusconiho dnes inzerátem přes celou stránku v hlavních italských denících uctila jeho rodina. „Nejsladší tati, děkujeme ti za tvůj život, děkujeme ti za tvou lásku, navždy budeš žít v nás,“ uvedly jeho děti.

Berlusconi „byl brilantní, altruistický, velkorysý muž“, prohlásil před vstupem do milánské katedrály Luca Zaia, prezident regionu Veneto. „Vždy byl blízko Benátska,“ dodal s tím, že pro zesnulého expremiéra neexistoval pesimismus. „Pracuji v televizi a Berlusconi je pro mě jako druhý otec,“ řekl jeden z návštěvníků před katedrálou, informuje server Corriere.

Účastnila se také řada ministrů zahraničí či Manfred Weber, šéf Evropské lidové strany, jejímž členem je Berlusconiho strana Vzhůru Itálie. Českou republiku podle dřívějšího vyjádření ČTK zastupoval velvyslanec v Itálii Jan Kohout.

Milánská radnice připravila před dómem prostory, odkud mohla veřejnost sledovat průběh pohřbu. Pro příznivce pravicového politika to byla jediná možnost, jak se s Berlusconim veřejně rozloučit, jelikož rodina neuspořádala obvyklé vystavení rakve. Mnozí lidé v posledních dnech nosili květiny k vile v obci Arcore, kde Berlusconi bydlel, a vzpomínali tam na čtyřnásobného premiéra, který byl v posledních skoro 30 letech zásadní postavou italské politiky.

verka1 ( 14. června 2023 18:47 )

Topol byl na pohřbě.

krapotkin ( 14. června 2023 15:13 )

Se divím, že si vláda darmožroutů neudělala námi placený výlet do Itálie a byl tam jen jejich poskok.

Zobrazit celou diskusi