Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odporný útok ve Francii: Útočník pobodal na hřišti čtyři malé děti, dvě bojují o život

Aktualizováno -
8. června 2023
16:13
Autor: ČTK - 
8. června 2023
12:16

Ve východofrancouzském městě Annecy dnes ráno útočník pobodal šest lidí, z toho čtyři děti ve věku do tří let. Nejméně jeden z dospělých zraněných je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie držela. Zatím se nezdá, že by se jednalo o teroristický útok. Dnes odpoledne to novinářům řekly premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podle francouzského tisku útočil jednatřicetiletý Syřan, který se hlásil ke křesťanství. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako "naprosto zbabělý", celý národ je podle něj v šoku.

Muž ozbrojený nožem zaútočil na děti ve věku od 22 měsíců do tří let v parku poblíž Annecyského jezera kolem 9:45 SELČ. Dvě ze zraněných dětí jsou cizinci - jedno z Nizozemska a další z Británie. Podle svědků, s nimiž hovořila televize BFM TV, se po útoku pokusil útočník utéct a napadl starší osobu, než ho rychle zadržela policie.

„Důvod (útoku) musíme teprve určit,“ uvedla prokurátorka. Nic zatím podle ní nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin.

Tři z obětí jsou v ohrožení života, z toho dvě děti a jeden dospělý, dodal zdroj blízký případu. Původně média hovořila celkem o sedmi zraněných. Zákonodárce Antoine Armand za Horní Savojsko ve francouzských Alpách na twitteru napsal, že děti byly napadeny na dětském hřišti. Útok označil za „odporný“.

Útočník pochází se Sýrie, potvrdil AFP policejní zdroj. Muž se podle něj narodil v roce 1991, před příchodem do Francie žil deset let ve Švédsku. AFP o Syřanovi původně psala jako o žadateli o azyl, posléze ale uvedla, že měl status uprchlíka.

Poslanci a členové vlády dnes v Národním shromáždění přerušili debatu a minutou ticha uctili zraněné i jejich rodiny, k čemuž je vyzvala předsedkyně Yaël Braunová-Pivetová.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin nebyl tak konkrétní jako AFP. „Muž ozbrojený nožem zranil na náměstí v Annecy několik lidí včetně dětí. Díky rychlému zásahu policie byla tato osoba zadržena,“ napsal na twitteru.

Za zbabělý označil útok francouzský prezident Emmanuel Macron. „Naprosto zbabělý útok dnes ráno v parku v Annecy. Děti a jeden dospělý se ocitli na hranici mezi životem a smrtí. Národ je v šoku. Myslíme na ně, jejich rodiny a záchranné složky,“ uvedl v příspěvku na sociálních sítích.

Na sociálních sítích se šíří i video údajně zachycující útočníka prchajícího z místa činu. Pro pobodané oběti byly mezitím vypraveny záchranářské vrtulníky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 9. června 2023 02:19 )

A pak půjdeš do basy za ublížení na zdraví, protože naše policie sebeobranu neuznává.

krapotkin ( 9. června 2023 02:15 )

Neboj, vlastizrádce Rakušan to už podepsal v Bruseli a za chvilku to tu budeme mát taky.

hafblaf ( 8. června 2023 20:44 )

V takových případech vidím jen jedno řešení - okamžitě utratit.

diskutujici ( 8. června 2023 20:39 )

Nechápu, že ještě žije

yokky ( 8. června 2023 20:17 )

Zobrazit celou diskusi