Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Silná prachová bouře způsobila hromadnou nehodu až 60 aut: Nejméně 6 mrtvých a desítky zraněných v USA

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. května 2023
06:39
Autor: ČTK, simao - 
1. května 2023
22:48

Hromadná dopravní nehoda v americkém státě Illinois má nejméně šest obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí, informovala agentura AP s odvoláním na místní policii. Srážku 40 až 60 osobních a 20 nákladních automobilů na mezistátní dálnici I-55 nedaleko města Springfield zapříčinila prachová bouře, která viditelnost na silnici omezila takřka na nulu. Bouře přiměla záchranáře uzavřít téměř 50kilometrový úsek dálnice kvůli takřka nulové viditelnosti.

Na záběrech, které svědkové nehody sdíleli na sociálních sítích, jsou v prachovém oparu vidět nabouraná auta rozprostřená po celé šíři dálnice, z nichž některá jsou v plamenech.

Místní policie podle agentury Reuters uvedla, že hořet začaly dva nákladní vozy a jeden z nich „mohl explodovat“. Policejní kapitán Ryan Starrick uvedl, že do nehod se zapojilo nejméně „40 až 60 osobních aut“, při nichž začaly hořet nejméně dva náklaďáky.

„Interstate 55 v jižním Sangamonu a severním okrese Montgomery zůstává uzavřena v obou směrech kvůli četným nehodám způsobeným prachovou bouří, která značně snížila viditelnost,“ podotklo na twitteru americké ministerstvo dopravy.

Bouři podle Národní meteorologické služby (NWS) v oblasti způsobily nárazy větru, které zvedaly prach z čerstvě zoraných polí.

Krajina v místech, kde se nehoda stala, je podle NWS poměrně plochá a s malým počtem stromů. „V těch místech bylo poslední tři týdny velké sucho. Zemědělci obdělávají zem a vrchní vrstva půdy je lehká a volná,“ citovala AP meteorologa Chucka Schaffera. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 74 kilometrů za hodinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi