Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

New Orleans zasáhlo tornádo: Silná bouře má na jihu USA zatím jednu oběť

Autor: ČTK - 
23. března 2022
06:00

Nad městem New Orleans v americkém státu Louisiana se v úterý přehnalo tornádo. To se vytvořilo během bouře, která už dříve zasáhla Texas a Oklahomu. Informovala o tom agentura AP. Nepřízeň počasí si zatím vyžádala jednu mrtvou, několik desítek zraněných a značné materiální škody.

Tornádo zasáhlo východní část New Orleans, kde pátrací a záchranné týmy zjišťovaly, zda někdo není zavalený v troskách domů. Nejméně na dvou místech tyto skupiny pomáhaly lidem, kteří volali o pomoc, když uvázli v koupelně, kde se schovávali před tornádem. Zatím není jasné, zda někdo utrpěl zranění. Bouře doprovázené prudkými lijáky nejsou v New Orleans ničím neobvyklým, málokdy se ale stává, že by město zasáhlo tornádo, uvádí AP.

Mnoho škol ve státech Louisiana a Mississippi v úterý ukončilo vyučování předčasně nebo zrušilo odpolední kroužky, aby se žáci a studenti stačili vrátit včas domů. Na některých místech v Louisianě voda zaplavila silnice, tři motoristé takto na cestě uvázli.

Meteorologové na úterý pro velkou část státu Mississippi, jih a východ Louisiany a západ Alabamy vydali varování před tornády a vichřicí o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu.

Úřady v Louisianě vyzvaly lidi, kteří kvůli řádění tornád v minulosti přišli o domov a bydlí v mobilních domech a karavanech, aby mysleli na případnou evakuaci, protože taková obydlí nemusejí očekávaným náporům větru odolat. Týká se to asi 8000 domácností.

V pondělí tornáda na předměstích texaského Austinu vyvracela stromy, strhávala střechy z domů i celé stěny nebo ničila auta. Jinde v Texasu hasiči bojovali s lesními požáry, jinou část tohoto amerického státu zasáhla sněhová bouře a napadlo skoro čtvrt metru sněhu.

Podle texaského guvernéra Grega Abbota utrpělo zranění více než dvacet lidí. V okrese Grayson přišla o život 73letá žena, o okolnostech jejího úmrtí ale úřady bližší informace neposkytly.

zirioges ( 13. dubna 2022 18:49 )

Nejhorší jsou noční bouře s tornády, ale v USA mají varovné systémy ochrany obyvatelstva. Evropa se má co učit.

Zobrazit celou diskusi